Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak zaplanować dobre menu?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.05.21
Doceń i poleć nas
0
0

Jak zaplanować dobre menuPlanując przyjęcia w większym gronie często mamy problem z ustaleniem menu. Nie jest łatwo zdecydować o tym, co podać i w jakich ilościach. Oto kilka wskazówek dotyczących planowania menu.

 

Co do czego pasuje

Po pierwsze postarajmy się tak komponować menu, aby wybrane potrawy pasowały do siebie i się wzajemnie uzupełniały. Przystawki powinny być wstępem do dania głównego. Weźmy pod uwagę, że jeżeli planujemy dość ciężkie danie główne wtedy powinniśmy dobrać lżejsze przystawki. Starajmy się także nie powtarzać składników potraw. Na przykład jeśli na przystawkę dajemy sałatkę z kurczakiem wtedy pieczone kurczęta jako danie główne mimo dobrego smaku nie zachwycą gości. Cały obiad wyda się po prostu nudny.

 

Pomyśl o guście zaproszonych osób

Fakt, ciężko jest dobrać taki zestaw potraw aby odpowiadał każdemu. Ale dobrze jest przygotować przynajmniej dwie propozycje dania głównego. Poza tym jeśli dobrze znamy swoich gości i wiemy, że na przykład większość z nich jest na diecie to powinniśmy zrezygnować z ciężkich potraw, nawet jeśli za nimi przepadamy. Tak samo wiedząc, że w gronie zaproszonych są wegetarianie lub weganie postaraj się przygotować coś, co będzie spełniało ich wymagania. W ten sposób okazujemy szacunek naszym gościom. Pokazujemy im także, że są u nas mile widziani i że ich rozumiemy.

 

Dobierz napoje

Planując menu powinniśmy także pomyśleć o napojach i alkoholu które chcemy podać do obiadu. Jeżeli jesteśmy w towarzystwie osób niepijących wtedy po prostu przygotowujemy sok lub kompot, wodę oraz herbatę. Jeżeli wybieramy alkohol to powinniśmy wiedzieć jaki rodzaj trunków do czego pasuje. Wódka zwykle jest napojem, który pije się do wszystkiego. Wino białe, w zależności od gatunku, pasuje do ryb, owoców morza i drobiu. Różowe i czerwone wino podajemy do cięższych potraw, na przykład potraw z wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny. Słodkie likiery i nalewki zwykle podaje się przy deserze. Także białe wino dobrze pasuje na deser. Na koniec zwykle podajemy kawę i herbatę.

 

Oszacuj ilości

Nikt raczej nie ma problemu z oszacowaniem ilości produktów na obiad najbliższej rodziny. Sprawa staje się bardziej skomplikowana kiedy planujemy większą imprezę. Podwojenie porcji nie zawsze jest rozwiązaniem. Im więcej dań chcemy podać tym mniejsze porcje powinniśmy przygotować. Jeśli nie ma problemu z zamrożeniem jedzenia lepiej przygotować trochę więcej. Poza tym jeśli zapraszamy gości raczej wiemy kto ile jest w stanie zjeść. Są jednak ogóle wartości jakie powinniśmy przyjąć przygotowując porcje. Dla osoby dorosłej powinny one wyglądać następująco (porcje na jedną osobę): zupa – 1litr , mięso – 125-175 g, jarzyny do dania głównego – około 200g, ziemniaki – około 200g, makaron oraz ryż – około 200g. Porcje dla dzieci zwykle są o połowę mniejsze, ale nie zawsze jest to regułą.