Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak wzmocnić odporność organizmu?

Izabela Skoczylas
Utworzono: 2013.11.13
Doceń i poleć nas
0
0

Jak wzmocnić odporność organizmu

 

Jesień to czas, w którym szczególnie łatwo ulegamy przeziębieniom oraz innym, poważniejszym infekcjom, jak zapalenie dróg oddechowych, zatok czy angina. Dzieje się tak, ponieważ organizm po lecie nieprzyzwyczajony jest do surowych i zmiennych warunków pogodowych, co po pierwszej jesiennej ulewie może sie dla nas zakończyć chorobą i tygodniowym pobytem w łóżku. Możemy jednak zabezpieczyć się przed taką perspektywą, podnosząc naszą naturalną odporność za pomocą specjalnej diety i zabiegów.

 

 

By wzmocnić organizm powinniśmy przede wszystkim prowadzić higieniczny tryb życia. W tym celu należy dystansować się od codziennych stresów, zapewnić sobie odpowiednią ilość (8 godzin) wartościowego snu, rzucić palenie, ograniczyć spożycie alkoholu, a także cukrów prostych, obecnych w znacznej ilości w słodyczach, słodkim pieczywie czy napojach gazowanych. By pobudzić system immunologiczny, warto również uprawiać sport, np. bieganie czy jazdę na rowerze lub chociaż zapewnić sobie codzienny półgodzinny spacer na świeżym powietrzu.

 

 

 

Bardzo ważna jest również dieta bogata w witaminy i mikroelementy. Niezbędne jest codzienne spożywanie produktów bogatych w witaminę C. Są to przede wszystkim świeże owoce i warzywa, jak czarna porzeczka, papryka, brukselka, kalafior, kapusta, truskawki czy cytrusy. Pamiętajmy jednak, by jeść je na surowo, gdyż obróbka cieplna powoduje rozpad kwasu askorbinowego. Podobne działanie ma kontakt ze stalą nierdzewną, z której wykonane są niektóre naczynia.

 

 

 

 

Odporność poprawia również cynk, znajdujący się głównie w mięsie, przy czym szczególnie godne polecenia są drób, cielęcina i królik, a także w otrębach pszennych, maku czy w pestkach dyni i słonecznika. Również przeciwutleniacze, jak beta-karoten, witamina E, selen oraz wspominana już witamina C odgrywają ważną rolę w naturalnej odpowiedzi organizmu na infekcje. Znajdziemy je m.in. w dyni, cukinii, brukselce, cykorii, szpinaku, porze i marchewce.

 

 

 

Dodatkowo możemy wzmacniać się ziołowymi herbatkami, np. z jeżówki purpurowej, aloesu lub melisy, a gdy dodamy do nich jeszcze szczyptę imbiru albo cynamonu, spełnią one również funkcję rozgrzewającą. Doskonałym koktajlem witaminowym jest gotowany na małym ogniu rosół z chudego mięsa oraz dużej porcji warzyw, w której nie może zabraknąć cebuli oraz czosnku.