Jak wyleczyć kaca?
Powodów do świętowania jest wiele: urodziny, imieniny, awans w pracy, sylwester – to tylko niektóre z nich. Takim okazjom często towarzyszy alkohol, a spożycie go w nadmiarze skutkuje tzw. „syndromem dnia następnego”, czyli po prostu kacem. Jak się go ustrzec? Jak w wielu innych sytuacjach, tak i w przypadku kaca sprawdza się powiedzenie, że lepiej jest zapobiegać, niż leczyć, czyli należałoby polecać abstynencję. Jeśli jednak nie wchodzi ona w grę, to już zawczasu warto jest poznać sposoby, dzięki którym w miarę szybko dojdziemy do siebie po hucznej imprezie. Chcecie szybko poradzić sobie z kacem? Jeśli tak, to powinniście przeczytać poniższe porady.
Przed i w trakcie imprezy:
- nigdy nie pijemy alkoholu na pusty żołądek, dobrze jest też wypić szklankę pełnotłustego mleka,
- zanim zaczniemy imprezę, powinniśmy wypić sok z cytryny rozcieńczony w szklance wody mineralnej,
- nie powinniśmy „zagryzać” słonymi przekąskami, a zwłaszcza chipsami, które podrażniają żołądek. Lepiej jest wybrać tłuste przekąski (chociażby słoninę) i mięso,
- nie mieszajmy kilku, różnych rodzajów alkoholu,
- palmy jak najmniej papierosów, które bardzo potęgują kaca,
- do popijania nie używajmy słodkich napojów gazowanych, tylko 100-procentowych soków owocowych.
Po imprezie:
- na śniadanie powinniśmy zjeść jajecznicę oraz wypić sok pomidorowy,
- z dolegliwościami pomoże nam walczyć sok z cytryny z dodatkiem miodu, rozcieńczony w ciepłej, przegotowanej wodzie,
- zrezygnujmy z leczenia się napojami izotonicznymi,
- nie rezygnujmy z ruchu i jeśli damy radę, udajmy się na orzeźwiający spacer,
- kawa… z cytryną, nazywana też kawą po cygańsku. Choć kawa jako taka nie jest zdrowa, to z pewnością dodaje energii, której dzień po suto zakrapianej imprezie z pewnością nam potrzeba,
- na obiad zjedzmy sałatkę z kiszonych ogórków i kurczaka w ziołach, np. wg poniższego przepisu:
Potrawka z kurczaka w ziołach
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- cebula
- czosnek - jeden ząbek
- pietruszka
- marchew
- papryka
- pomidor
- majeranek
- tymianek
- ziele angielskie
- szczypta soli
- oregano
- pieprz czarny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- zielony koperek
Przygotowanie:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (grubą kostkę). Posypujemy pieprzem, delikatnie solą, majerankiem, tymiankiem i mieszamy. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy zmięknie dorzucamy mięso i dokładnie obsmażamy (ok. 5 minut)
Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości w 3 szklankach wody. Gdy będą delikatnie miękkie odsączamy, ale wody z gotowania nie wylewamy.
Na dnie żaroodpornego naczynia układamy warstwę czerwonej papryki pokrojonej w kostkę. Następnie na to kładziemy obsmażonego kurczaka z cebulką, a na nim pokrojony pomidor. Wszystko zalewamy polową wody, która została nam z gotowania marchewki i pietruszki. Posypujemy przyprawami do smaku. Na wierzchu kładziemy warstwę z marchwi i pietruszki.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez 35 minut, aż mięso będzie gotowe. W tym czasie trzykrotnie mieszamy potrawkę, a na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy ją koperkiem.