Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak wykorzystać piwo w kuchni?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.04.11
Doceń i poleć nas
0
0

Beczka z piwem i kufel

Piwo to napój kojarzony z zakrapianymi imprezami czy Irlandią lub niemieckim October fest. Niewiele osób zwraca uwagę na zastosowanie piwa w sztuce kulinarnej. Piwo pomaga wydobywać smak i aromat potraw, nadaje im wyrazistości i wyszukania. Poza tym może być stosowane zamiast drożdży jako środek spulchniający do ciast czy naleśników. Warto jeszcze wspomnieć o właściwościach zdrowotnych tego trunku. Spozywanie piwa w niewielkich ilościach ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie gdyż piwo ma wiele witamin, minerałów oraz aminokwasów. Zatem warto wprowadzić piwo do naszego menu.

Jak wykorzystać piwo w kuchni aby wzbogacić codzienną dietę i poprawić smak potraw?


Jako sos

Piwo doskonale sprawdza się w roli sosu, na przykład do zapiekanego kurczaka. Wystarczy obsmażone kawałki kurczaka włożyć do brytfanki, dodać warzywa oraz przyprawy i polać wszystko odrobiną piwa i zapiec. Potrawa nabierze niecodziennego, pełnego smaku. W ten sam sposób można podawać dziczyznę i zapiekać ryby. Ale Holendrzy na przykład stosują piwny sos także do wołowiny. Mięso zapiekane, duszone lub gotowane w piwie staje się bardziej delikatne, miękkie, soczyste i wprost rozpływa się w ustach. Reasumując, jeżeli nie mamy pomysłu na sos możemy wykorzystać odrobinę jasnego czy ciemnego piwa i bez większego wysiłku stworzyć wyśmienitą potrawę. Warto jeszcze wspomnieć, że nasze babcie chętnie dodawały piwo do bigosu i innych dań z kapusty. Ale Niemcy i Czesi proponują także wiele zup przygotowanych na bazie piwa, bo piwo ma mnóstwo właściwości odżywczych.


Jako środek spulchniający

Piwo jest często stosowane jako alternatywa dla drożdży czy proszku do pieczenia. Mozemy na przykład przygotować wegańskie rogaliki na bazie piwa, bo piwo zastąpi nie tylko drożdże ale także jajka. Wystarczy tylko do mąki dodać trochę margaryny i piwa oraz niewielką ilośc cukru i zagnieśc kruche ciasto na pierożki. Poza tym możemy dodać piwo do naleśników dzięki czemu staną się one pulchne i nabiorą bardziej wyrazistego smaku. Uwaga! W takim cieście naleśnikowym możemy także zapiekać warzywa czy mięso. Prawdziwy przysmak to dość rzadkie już w polsce grzyby, kanie, smażone w cieście naleśnikowym. Ale poza grzybami piwne ciasto naleśnikowe pasuje niemalże do każdego rodzaju mięsa czy warzyw.


Grzane piwo

Na koniec propozycja na chłodne dni, czyli grzane piwo. Przygotowujemy je tak samo jak grzane wino, czyli do rondelka wsypujemy przyprawy korzenne (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir), dodajemy trochę miodu oraz wlewamy piwo. Możemy także dodac trochę skórki pomarańczowej lub sok z pomarańczy. Następnie tak przygotowaną mieszankę podgrzewamy (należy uważać aby nie zagotować napoju). Po kilku minutach rozgrzewający i orzeźwiający napój jest gotowy do picia.


Piwo to stary trunek znany od stuleci, ale zwykle jest wykorzystywane jedynie jako napój. Tymczasem sosy na bazie piwa lub ciasto naleśnikowe mają niepowtarzalne walory smakowe a przy tym są bardzo zdrowe. Dlatego zachęcamy do wykorzystywania piwa w kuchni aby nieco wzbogacić codzienne menu.