Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak wykorzystać miód w kuchni?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.11.25
Doceń i poleć nas
0
0

Jak wykorzystać miód w kuchni

 

Miód był pierwszym słodzikiem stosowanym przez człowieka, a jego lecznicze właściwości zauważone zostały i docenione już w starożytnym Egipcie. Oprócz cukrów prostych, glukozy i fruktozy, stanowiących od 60 do 80% jego masy zawiera on także kwasy organiczne, olejki eteryczne, białka enzymatyczne, pochodzące z wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół oraz pewne ilości mikroelementów, jak potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan i kobalt czy witamin - z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę. Wykazuje on działanie antyseptyczne i przeciwpróchnicze, stymuluje produkcję hemoglobiny i erytrocytów, wydzielanie żółci, działa ochronnie na wątrobę i obniża ciśnienie krwi. Polecany jest dzieciom, na które wpływa uspokajająco i lekko nasennie, wspomaga ich rozwój umysłowy, wzmacnia odporność i zwiększa apetyt oraz ludziom starszym. Cenią go również sportowcy, gdyż pozwala on na szybką regenerację po treningu.

 

 

Najczęściej miodu używamy do smarowania chleba lub słodzenia herbaty. Tymczasem istnieje wiele niebanalnych sposobów na jego wykorzystanie w kuchni. Możemy go dodawać do koktajli i drinków, słodzić nim zupy, sałatki czy dania mięsne i z ryb, komponować z nim sosy lub wreszcie przygotowywać desery. Doskonale nadaje się też do nalewek. Łącząc go ze zmielonymi orzechami, migdałami czy nasionami otrzymamy pastę na kanapki, która zastąpi naszym dzieciom niezdrowe kremy czekoladowe. Dodając zaś zmiksowanych, świeże lub mrożone owoce oraz trochę miękkiego masła, uzyskujemy masę, którą możemy smarować pieczywo lub naleśniki, nadającą sie do przechowywania w lodówce przez kilka dni. Z użyciem miodu przygotujemy też domową granolę. Wystarczy ugnieść widelcem dwa dojrzałe banany, zetrzeć na tarce jedno jabłko, zmieszać owoce z dwoma łyżkami wiórków kokosowych, łyżką rodzynek, 1/4 filiżanki migdałów, doprawić łyżeczką miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2-3 łyżkami soku z cytryny i gotowe. Pyszne i zdrowe!