Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wyprzedaż
Wczytywanie...
Kategorie

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.07
Doceń i poleć nas
0
0

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki to idealny dodatek do mięsnych i rybnych potraw, obiadów, grilla, etc. Można je jeść na wiele, różnych sposobów, gotowane, prosto z wody, odsmażane, pieczone…

Możliwości ich przygotowania jest całe mnóstwo. Wspomnieniem wakacyjnych wojaży są ziemniaki pieczone w ognisku.

Co jednak zrobić, gdy bardzo je lubimy, a ani pora roku, ani inne okoliczności nie pozwalają na rozpalenie ogniska?

Otóż ziemniaki z powodzeniem można piec w domu tak, aby były równie smakowite i aromatyczne. Jak to zrobić?

Do pieczenia ziemniaków w piekarniku potrzebujemy:

- kilogram ziemniaków

- sól morską, pieprz mielony

- olej rzepakowy – 6 łyżek

- słodką paprykę w proszku

- pikantną paprykę w proszku

- suszony tymianek

- suszony rozmaryn.

Przygotowanie pieczonych ziemniaków rozpoczynamy od ich obrania i przekrojenia na pół. Następnie ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na kuchence. Od momentu zagotowania wody gotujemy je 5 minut. Następnie ziemniaki dokładnie odcedzamy, przerzucamy do miski z olejem rzepakowym i wszystkimi przyprawami i dokładnie obtaczamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 180 stopni, do czasu aż zmiękną – ok. 40 minut.