Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak upiec karkówkę

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.01.13
Doceń i poleć nas
0
0

Jak upiec karkówkę

 

Karkówka jest bardzo lubianym mięsem ze względu na jej soczystość i smak. To w zasadzie klasyka polskiej kuchni. Wielbiciele karkówki jedzą ją np. na zimno, jako dodatek do kanapek lub jako danie obiadowe. Przygotowanie pysznej karkówki nie jest skomplikowane, wystarczy jedynie pamiętać o kilku zasadach.

 

 

Najprostszy i bardzo uniwersalny sposób przygotowania karkówki polega na jej marynowaniu, a następnie odpowiednim wypieczeniu. Całą karkówkę lub pokrojoną w kotlety nacieramy solą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy marynatę, do której potrzebne nam będą następujące składniki: olej rzepakowy, czosnek, sos worcestershire, kminek, pieprz. Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą, przelać co głębokiego pojemnika, a następnie włożyć do niego karkówkę. Zostawiamy ją w naczyniu na około dwie godziny, co 15 minut przewracając, aby marynata dokładnie pokryła całe mięso. Po wyznaczonym czasie karkówkę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. W ten sposób karkówkę pieczemy od 1,5 godziny, do 2,5 godziny – w zależności od wielkości porcji.

 

 

Innym sposobem na pyszną, pieczoną karkówkę jest upieczenie jej z kiszoną kapustą. Do jej upieczenia potrzebne nam będą:

 

 

- 4 grube (ok. 3cm.) kotlety z karkówki

- 600 g. kiszonej kapusty

- 3 marchewki

- cebula

- cukier

- sól i pieprz

- oliwa

 

 

Każdy plaster karkówki rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy. Obsmażamy ją na gorącym oleju (każdą stronę około minuty). Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukujemy ją wodą. Odsączamy a następnie siekamy nożem. Dodajemy marchew startą na jarzynowej tarce, oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy 3 łyżki oliwy, pół łyżki cukru oraz pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz, który pozostał nam z obsmażania. Następnie wkładamy 2 plastry karkówki, a na nie warstwę kapusty. Na to kolejne 2 plastry karkówki, które przykrywamy kapustą. Pieczemy w piekarniku (150 stopni) przez około godzinę. Podajemy z ziemniakami.

Innym, bardzo popularnym sposobem pieczenia karkówki jest przygotowanie jej w marynacie z… Coca-Coli. Aby upiec taką właśnie karkówkę, powinniśmy zaopatrzyć się w:

 

 

- 4 duże plastry karkówki 

- 200 ml Coca-Coli

- 3 łyżki oleju rzepakowego

- 2 łyżki musztardy stołowej

- łyżkę majeranku

- 1/2 łyżeczki ostrej papryki

- 2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1 ząbek czosnku

- sól, pieprz

- masło

- czerwoną cebulę średniej wielkości

- białą cebulę średniej wielkości

 

 

Przygotowanie:

 

Kotlety z karkówki delikatnie rozbijamy z obu strona za pomocą tłuczka do mięsa. Następnie mieszaniną z papryki ostrej i łagodnej, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, pieprzu i musztardy, smarujemy każdy plaster karkówki i wkładamy w plastikowym lub szklanym naczyniu je do lodówki na cztery godziny. Po wyznaczonym czasie karkówkę wyjmujemy i zalewamy Colą wymieszaną z olejem rzepakowym. Ponownie wstawiamy do lodówki na osiem godzin.

Pu tym czasie karkówkę przekładamy do wysmarowanej masłem blachy lub naczynia żaroodpornego. Układamy nie niej pokrojone na ćwiartki cebule. Następnie całość zalewamy pozostałą marynatą z Coca-Coli. Karkówkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 70-80 minut. Tak przygotowaną karkówkę możemy podawać np. z pieczonymi ziemniakami.