Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak ugotować jajka?

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2013.12.11
Doceń i poleć nas
0
0

Jajka na talerzu

 

Gotowanie jajek samo w sobie nie jest skomplikowaną czynnością. Ot, jedynie wkładamy ich wybraną ilość do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Zupełnie inną kwestią jest ugotowanie jajek o wybranej przez nas „konsystencji” (na twardo lub na miękko) lub jajko w koszulce.

 

 

Jak ugotować jajka na twardo?

Jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy je na kuchence. Od momentu, kiedy woda zaczyna wrzeć, gotujemy je ok. 6 minut. Następnie wylewamy gorącą wodę i ponownie zalewamy je wodą zimną, w której trzymamy jajka do czasu aż ostygną. Nie stanie się nic złego, jeśli jajka będziemy gotowali dłużej, tzn. nie stracą one na smaku, ewentualnie na estetyce, gdyż wokół długo gotowanych jajek, a mówiąc dokładniej ich żółtek, pojawia się sino-szara obwoluta.

 

 

Jak ugotować jajka na miękko?

 

 

Do garnka wlewamy wodę, stawiamy ją na kuchence. W momencie, kiedy woda zaczyna bulgotać ostrożnie wkładamy jajka i gotujemy je ok. 5 minut.

Jak ugotować jajko w mikrofalówce?

Użycie mikrofalówki znacznie skraca czas gotowania jajek. Pamiętajmy jedynie, że kiepskim pomysłem jest wkładanie do niej jajka w całości, gdyż w ten sposób może nam dosłownie wybuchnąć. Aby ugotować jajko w mikrofalówce należy do naczynia żaroodpornego nalać przegotowaną wodę, a następnie ostrożnie rozbić skorupkę i wlać jajko do wody. Mikrofalówkę nastawiamy na średnią moc, a następnie wstawiamy do niej naczynie z jajkiem. Gotujemy je przez ok. minutę, po której sprawdzamy czy jajko ma odpowiadającą nam konsystencję. Jeśli tak, odcedzamy je, przekładamy na talerz i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

Jak ugotować jajka w koszulce?

 

 

Jajka gotowane w koszulkach nazywane są też „jajkami po benedyktyńsku”. Jak je ugotować, aby były idealne? Po pierwsze musimy mieć pewność, że jajka, które chcemy ugotować są świeże. Następnie do garnka wlewamy wodę i dodajemy 3 łyżki białego octu winnego. Jajko wbijamy do miseczki a następnie z małej wysokości przelewamy je do gotującej się wody. Delikatnie mieszamy ją, aby powstał „wir” a białko pokryło żółtko. W ten sposób gotujemy je około 3 minut. Następnie jajko odcedzamy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Jajka po benedyktyńsku możemy podawać na ciepłych tostach, polane np. sosem beszamelowym.

 

 

 

Smacznego!!