Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak udekorować wielkanocny stół?

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.04.03
Doceń i poleć nas
0
0

Dekoracja stołu wielkanocnego

 

Czas Wielkanocny, to doskonała okazja do świętowania i spędzania go w gronie rodziny i bliskich osób. A, że w Polsce większość czasu świątecznego mija nam za stołem, dobrze jest zadbać, aby stół ten był pięknie udekorowany. Zwłaszcza, że stanowi on wizytówkę każdego domu. Dlatego też troska o jego jak najlepszą dekorację jest tak istotna. Udekorowany, wielkanocny stół sprawia, że atmosfera przy nim jest jeszcze lepsza, wprowadza ciepło i wiosenny klimat. Oto kilka wskazówek dotyczących tego, jak udekorować stół na Wielkanoc.

- kolorystyczne połączenia:

róż i zieleń – wyjątkowo wiosenne połączenie barw, urocze i radosne, można je zastosowań np. poprzez ustawienie na zielonym obrusie różowych talerzy, zielonych, wzorzystych wazonów, z wiosennymi, różowymi tulipanami oraz inne gadżety w podobnej kolorystyce

róż i niebieski – połączenie dość nietypowe i zaskakujące, jeśli chodzi o stół Wielkanocny, ale również radosne i optymistyczne, warto pomyśleć np. o różowych serwetkach z niebieskimi winietkami, na których umieszczony jest tekst „Wesołych Świąt”, wzorzyste talerze w tych barwach, niebieskie i różowe szklanki, etc.

fiolet i róż – to barwy, które zawsze świetnie ze sobą współgrają, warto więc pomyśleć o ustawieniu na świątecznym stole, przykrytym śnieżnobiałym obrusem, dodatków właśnie w tych kolorach, bardzo dobrze komponują się one z kontrastowym, zielonym i np. srebrnymi sztućcami

- obrus – to bez wątpienia ten element dekoracji świątecznego stołu, który jest jej niezbędnym elementem, choć w tradycji przyjęło się używanie obrusa śnieżnobiałego, jednak wiele osób odchodzi od tej zasady i używa obrusów w zupełnie innych barwach; natomiast tym, co się nie zmienia to fakt, że obrus na świątecznym stole powinien być wykrochmalony i starannie wyprasowany, dobrze, jeśli jest dłuższy od każdego boku stołu, o 15-20 centymetrów, warto przemyśleć położenie na nim serwetki lub bieżnika w soczystych, wiosennych kolorach lub z motywami wielkanocnymi

- kwiaty – kompozycje i bukiety ze świeżych kwiatów dodają nie tylko wiosennego kolorytu, ale potrafią również stanowić bardzo elegancką ozdobę – wszystko zależy od tego, jakich konkretnie kwiatów użyjemy, najbardziej popularnymi, wiosennymi kwiatami są: żonkile, tulipany, konwalie. Eleganckie połączenie uzyskamy na przykład, poprzez zestawienie ze sobą tulipanów białych i żółtych, w prostych, rustykalnych wazonach.

- jajka – to jeden z symboli najbardziej kojarzących się ze świętami Wielkanocnymi, warto, aby „jajeczny” motyw zagościł na świątecznym stole nie tylko, jako element jadłospisu, ale również jako na przykład haftowana ozdoba na obrusie, serwetce, wazonie, etc. Same jajka warto też podać w ciekawej oprawie, czyli np. w efektownych podstawkach, czy własnoręcznie pomalowanych w wiosenne barwy, wytłaczankach

- wielkanocne symbole – do symboli świąt Wielkanocnych zaliczamy m.in. palmy, jajka, baranki, kurczaczki, pisanki – warto więc, aby i one stanowiły ozdobę świątecznego stołu

- sztućce – na nic zdadzą się nasze starania o piękny wygląd stołu, jego oprawę, formę, jeśli treść będzie nienajlepsza. I nie myślimy tu o potrawach, a o prawidłowym ułożeniu sztućców. Warto więc zapamiętać, że widelce zawsze kładziemy zębami do góry, a noże zaś ostrzem w stronę talerza, po prawej stronie powinien leżeć nóż do mięsa, a obok niego łyżka do zupy. Po lewej stronie talerza powinny znaleźć się widelce, a najbardziej na zewnątrz po lewej i po prawej stronie - sztućce do zimnych przystawek. Sztućce deserowe powinny się znaleźć nad talerzem. Podobnie sprawa ma się ze szklankami czy kieliszkami – należy je ustawiać po prawej górnej stronie talerza w zależności od podawanych potraw.