Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak udekorować stół?

Bartosz Grabowski
Utworzono: 2013.04.09
Doceń i poleć nas
0
0

Jak udekorować stół

Dekoracja stołu stanowi ważny element organizacji przyjęć, zwłaszcza jeżeli chcemy wywrzeć na naszych gościach pozytywne wrażenie. Nie musimy mieć szczególnego zmysłu estetycznego żeby elegancko udekorować stół, wystarczy tylko dobrze przemyśleć kompozycję. Oto kilka wskazówek, którymi możemy się kierować:

Mniej znaczy więcej.

 

Czasami minimalizm bardzo dobrze się sprawdza. Wystarczy wybrać jeden mocny akcent dekoracji  aby stół wyglądał elegancko. Decydując się na przykład na świece zrezygnujmy z kwiatów, ustawiając na stole kolorowe kwiaty przygotujmy jednolity obrus i zastawę. Właściwe dobranie kolorów i ograniczenie elementów dekoracji może okazać się kluczem do sukcesu. Zwróćmy uwagę na właściwe rozplanowanie dekoracji i ustawienia elementów nakrycia i półmisków. Jeżeli stół jest mały najlepiej zamiast ustawiania dekoracji na stole zdecydować się na ładnie złożone serwetki i świece lub kwiaty ustawione obok stołu.

 

Właściwie dobrane kwiaty

Kwiaty to klasyczny element dekoracji wnętrz, musimy jednak ostrożnie wybierać kwiaty jakie ustawimy na stole. Zrezygnujmy z silnie pachnących kwiatów, zwłaszcza tych o bardzo słodkim zapachu. Goście powinni delektować się aromatem potraw a nie dekoracjami. Ustawiając kwiaty zadbajmy o to by nie blokowały one dostępu do półmisków. Poza tym duży wazon z kwiatami może utrudnić komunikację gościom lub grozić przewróceniem. W takim wypadku może lepiej zrezygnować z kwiatów, ustawić mniejszy bukiet w niskim wazonie lub położyć pojedyncze kwiaty przy każdym nakryciu.

 

Świece

Tak samo jak kwiaty, mogą one dodać uroku naszemu stołowi, ale musimy dostosować ich ilość i rozmieszczenie do wielkości stołu. Ładnie wyglądają świece pływające w półmisku, ale zajmują sporo miejsca. Pojedyncze świece czy świeczniki porozstawiane w różnych miejscach stołu powinny być tak rozmieszczone żeby nie blokowały dostępu do potraw.

 

Szklane kulki, koraliki, itp.

Ostatnio modne są dekoracje z szklanych lub plastikowych elementów porozrzucanych na obrusie lub na tacy ze świecami. Jeżeli decydujemy się na tego rodzaju dekorację dobierzmy odpowiednio obrus i zastawę. Zbyt wiele kolorowych elementów może sprawić wrażenie chaosu i zamiast wyeksponować potrawy przyćmi je.

 

Najważniejsze w dekorowaniu czegokolwiek jest dobranie odpowiedniego stylu lub motywu przewodniego do okazji. Czasem wystarczy dobrze dobrać kolory nakryć, obrusu i sztućców aby stół wyglądał elegancko. Nie zapominajmy także o udekorowaniu półmisków i właściwym, estetycznym ułożeniu potraw na talerzach.