Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak szybko schudnąć?

Anita Kazmiruk
Utworzono: 2013.12.17
Doceń i poleć nas
0
0

Jak szybko schudnąć Jak szybko schudnąć to pytanie, które wiele osób zadaje sobie przynajmniej kilka razy w życiu. Zwłaszcza przed ważniejszymi wydarzeniami, jak na przykład własny ślub, przed imprezami, na których chcielibyśmy się dobrze prezentować (sylwester, urodziny, etc.) czy przed letnim sezonem, kiedy planujemy wyjazd w jakieś ciepłe miejsce i chcielibyśmy się dobrze prezentować na plaży, w kostiumie kąpielowym. Tylko czy w odniesieniu do procesu chudnięcia powinniśmy pytać, jak schudnąć szybko czy raczej: jak schudnąć zdrowo, jak schudnąć i nie przytyć? Pozbycie się zbędnych kilogramów w dość krótkim czasie jest możliwe, tylko czy korzystne dla naszego zdrowia i ciała? Może więc warto o odchudzaniu pomyśleć kilka miesięcy wcześniej, a nie na półtora miesiąca przed planowanym urlopem?

 

Według opinii lekarzy i dietetyków, najlepszą i najbardziej racjonalną dietą jest ta, w trakcie której chudniemy około 1 kilograma na tydzień. Mówiąc o diecie wcale nie mamy na myśli diety cud, tylko w pewnym sposobie zmianę stylu odżywiania i pozbycie się złych nawyków. Co więc należy zrobić, aby schudnąć racjonalnie, zdrowo, a po zakończonej diecie znowu nie przytyć? Oto kilka ważnych wskazówek:

- przede wszystkim powinniśmy zacząć się ruszać! Godzinny trening na siłowni trzy razy w tygodniu lub aerobik to niezbędne minimum, do którego zalicza się również codzienne, przynajmniej 30-minutowe spacery. Im więcej aktywności fizycznej, tym większa korzyść nie tylko dla zdrowia, ale i dla figury,

- zrezygnujmy lub ograniczmy do minimum ilość dań smażonych na głębokim oleju

- jedzmy mniej, ale częściej, regularnie, nie pomijając posiłków; w żadnym wypadku nie należy rezygnować ze śniadania, które jest najważniejszym posiłkiem dnia

- nie najadajmy się przed snem – ostatni posiłek należy spożyć na trzy godziny przed nim

- pijmy dużo wody

- zrezygnujmy z ciągłego podjadania słodyczy oraz tłustych, słonych przekąsek

- słodkie, gazowane napoje zastąpmy wodą mineralną, herbatami owocowymi czy ziołowymi

- jedz dużo warzyw, nie zapominaj również o owocach

- ograniczmy ilość spożywanej soli i cukru

- pamiętajmy, że dobra dieta powinna być zbilansowana, czyli powinny się na nią składać: pieczywo, produkty zbożowe, ziemniaki (które wbrew obiegowej opinii nie tuczą, nie powinniśmy tylko polewać ich tłustymi, zawiesistymi sosami czy olejem ze smażenia), mięso, ryby, produkty mleczne, jak również tłuszcze i cukry (przy czym nie mówimy o dobrych tłuszczach, np. z ryb)

- unikajmy podjadania między posiłkami, a jeśli czujemy się naprawdę głodni, sięgajmy w momentach kryzysu po owoc lub sałatkę:

 

Sałatka z fetą, brokułem i kukurydzą

 

Składniki:

- brokuł

- puszka kukurydzy

- opakowanie sera feta

- 3-4 ząbki czosnku

- pestki słonecznika

 - jogurt naturalny

 

Przygotowanie:

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki które gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Układamy je w przezroczystej misce, jako pierwszą warstwę sałatki. Na nich układamy odsączoną kukurydzę, a wyżej, jako ostatnią warstwę, pokrojoną w kostkę fete

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem. Polewamy nim warzywa, a wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

 

 

Sałatka caprese

Składniki:

- mozzarella

- świeża bazylia

- pomidory

- czosnek

- świeże oregano

- oliwa z oliwek

- świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Czosnek ucieramy z oliwą z oliwek, dodajemy świeże, poszatkowane drobno oregano, mieszamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Następnie kroimy w dowolny sposób pomidory, ser mozzarella oraz bazylię. Przekładamy je na talerz i skrapiamy (bądź polewamy, jeśli wolimy więcej) oliwą z czosnkiem i oregano. Posypujemy pieprzem do smaku.

 

Sałatka z buraków i czarnej soczewicy:

- szklanka czarnej soczewicy

- 4-5 średniej wielkości buraków

- pół pęczka natki pietruszki

- opakowanie sera typu feta

- 1 średniej wielkości, czerwona cebula

- pół szklanki soku z cytryny

- szklanka obranych orzechów włoskich

- 1/4 szklanki oleju arachidowego

- sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Buraki wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 2 godzin, aż będę miękkie. Czarną soczewicę gotujemy w drugim garnku, w lekko posolonej wodzie, ok. pół godziny, a następnie odcedzamy. Ugotowane buraki obieramy i kroimy, np. w kostkę.

W szklance mieszamy dokładnie olej z sokiem z cytryny. Buraki i soczewicę przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekaną pietruszkę, olej z cytryną, sól i pieprz do smaku i delikatnie mieszamy. 

Przekładamy wszystko na talerz i posypujemy pokrojonymi orzechami i fetą.