Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak szybko doprawić surówkę?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.04.11
Doceń i poleć nas
0
0

Kobieta w kuchni

Doprawianie surówek to niełatwa sztuka jeżeli zależy nam nie tylko na smaku ale także na dietetyczności produktów. Jeżeli chcemy zjeść zdrową ale jednocześnie niezbyt kaloryczną surówkę to doprawienie jej majonezem lub sosem sałatkowym z torebki nie sprawdzi się. Oczywiście, możemy zdecydować się na gotowy sos, ale nie będzie on tak zdrowy jak własnoręcznie przygotowany dressing. Poniżej przedstawiamy trzy sposoby na zdrowy i łatwy w przygotowaniu sos do sałatki.


Na bazie oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek to podstawowy składnik kuchni śródziemnomorskiej. Niestety, w Polsce nie jest wcale łatwo kupić oliwę dobrej jakości, ale wciąż jest to możliwe. Sos do słatki czy surówki na bazie oliwy jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy tylko w słoiczku zmieszać odrbinę oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz zioła. Możemy na przykład zdecydować się na mieszankę ziół prowansalskich. Na koniec można dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki i sos gotowy. Wystarczy tylko kilka razy potrząsnąć słoiczkiem by składniki sie dobrze wymieszały. Wybór przypraw na prawdę zalezy wyłącznie od nas, możemy na przykład dodac mieloną paprykę czy pieprz ziołowy, ale podstawowa zasada przygotowania sosu jest prosta: oliwa, przyprawy, cytryna. Do tego wystarczy mieszanka świeżych liści takich jak sałata, roszponka, szpinak czy rukola a zdrową i pyszną sałatkę mamy gotową w 5 minut.


Na bazie jogurtu

Jogurt naturalny doskonale zastąpi majonez w kuchni. Jest na pewno zdrowszy i bardziej dietetyczny, poza tym jeżeli kupujemy jogurt dobrej jakości mamy pewność, że nie znajdują się w nim szkodliwe konserwanty czy polepszacze smaku. Jogurt typu greckiego rózni się od tego powszechnie używanego w polskiej kuchni i jest bardziej gęsty i wyrazisty w smaku. Tak na prawdę jogurt sam w sobie jest już dobrym sosem sałatkowym, ale możemy do jogurtu dodać jeszcze sól, pieprz. Do sosów na bazie jogrtu doskonale nadaje się szczypiorek, świeży koperek czy nać pietruszki. Drobno posiekane składniki najpierw mieszamy z jogurtem, a później wylewamy na sałatkę. Jeżeli lubimy potrawy o bardziej wyrazistym smaku możemy do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, do tego paprykę w proszku oraz pieprz. Jogurtowe sosy nadają się do niemalże każdego rodzaju sałatki.


Po prostu ocet winny

Na koniec chyba najszybszy sposób na sos sałatkowy. Doprawioną sałatkę polewamy octem winnym i gotowe! Ocet winny to naturalny "pożeracz" tłuszczu. Doskonale się sprawdzi samodzielnie jako dodatek do pomidorów lub w parze z olejem czy oliwą z oliwek. Najważniejsze to zakupić olej dobrej jaości i właściwie go przechowywać. Jego wyrazisty smak wydobędzie to co najlepsze z każdej sałatki. Do tego ta wersja sosu sałatkowego jest rzeczywiście niezwykle niskokaloryczna.


Dostępnośc gotowych sosów do sałatek sprawiła, że coraz rzadziej decydujemy się na samodzielne przygotowanie sosu sałatkowego, a to powazny błąd. Domowy sos do sałatki jest zdrowy, nie zawiera konserwantów i często mneij kaloryczny niż ten gotowy. Poza tym jeżeli go dobrze przygotujemy na pewno będzie miał także wyższe walory smakowe, dlatego warto pokusić się o samodzielne wykonywanie sosu do sałatki.