Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Jak schudnąć na wiosnę?

Anita Kazmiruk
Doceń i poleć nas
0
0

Jak schudnąć na wiosnę

Gdy słońce coraz częściej wygląda zza gęstych chmur, słupki termometrów idą w górę, powoli zaczynamy zrzucać z siebie grube, zimowe ubrania. Jednakże bywa tak, że po zimie, poza okryciami wierzchnimi, jest coś jeszcze, co chcielibyśmy zrzucić. A mianowicie – zbędne kilogramy. W zimowych miesiącach trochę mniej niż zwykle przejmujemy się swoją wagą i bywa, że nabieramy nieco nadprogramowego tłuszczyku? Jak się go pozbyć racjonalnie i w zdrowy sposób, aby nie dotknął nas efekt jojo? Wystarczy stosować się do kilku, żelaznych zasad:

- upewnij się, że w Twoim jadłospisie nie brakuje produktów takich, jak:

Jabłka - są idealnym składnikiem diety dla osób, które dbają nie tylko o figurę lecz również o swoje zdrowie: oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają trawienie oraz dostarczają witaminę C. Regularne spożywanie jabłek, poprawia nasz metabolizm, dodaje energii, wzmacnia odporność. Warto dodać, że to również doskonały środek na zaparcia.

Soczewica - stanowi cenne źródło witamin i żelaza, polecana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka.

Brokuły – zawierają dużą porcję witaminy C, także beta-karoten oraz witaminę A. Są bardzo smaczne a zawierają niewiele kalorii.

Szpinak – idealne źródło witaminy K, wapnia i magnezu; spowalnia procesy starzenne organizmu, a także dostarcza niezbędnego kwasu foliowego, osobom dbającym o figurę polecany jest ze względu na to, że ma niewiele kalorii, a można dodawać go do różnych potraw.

Gorzka czekolada – jest znacznie zdrowsza i bezpieczniejsza dla naszej figury, niż jej słodsze odpowiedniczki. Dzięki zawartości magnezu wspomaga procesy myślenia, ma również udowodnione działanie antystresowe.

Inne, praktyczne wskazówki dla osób, które chcą schudnąć na wiosnę:

- nie stosuj restrykcyjnych diet odchudzających (zwłaszcza, gdy jesteś w ciąży lub karmisz piersią) – diety te mogą być powodem występowania niedoborów pokarmowych oraz innych dolegliwości zdrowotnych.

- zdrowia dieta odchudzająca powinna być zbilansowana i dostarczać niezbędnych składników odżywczych

- Diety o bardzo niskiej zawartości kalorii (poniżej 1000 kcal) zmuszają nasz organizm do magazynowania tkanki tłuszczowej.

- spożywaj 4-5 posiłków, regularnie, co 3-4 godziny. Każdy z posiłków powinien w składać się z białka, warzyw i złożonych

węglowodanów,

- posiłki spożywaj powoli i kończ je zanim poczujesz w żołądku pełną sytość

- jedz na mniejszych talerzach – posiłki sprawiają wtedy wrażenie bardziej obfitych

- ćwicz regularnie – minimum 3 razy w tygodniu

- możliwie często rezygnuj z jazdy samochodem/autobusem, na rzecz spacerowania lub jazdy rowerowej

- nie podjadaj między posiłkami

- unikaj

słodyczy oraz słodkich i gazowanych napoi. Dostarczają one nie tylko cukru, ale i tłuszczu

- unikaj jedzenia dań mącznych, zastępuj je warzywami, zwłaszcza zielonymi i liściastymi

- nigdy nie rezygnuj ze śniadania

- pij dużo wody, minimum 1,5 litra dziennie

- jedz jogurty naturalne, ryby, owoce i warzywa, pij zieloną herbatę

- ostatni posiłek zjadaj trzy godziny przed snem, a śniadanie nie dłużej niż dwie godziny po przebudzeniu