Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak samodzielnie zrobić masło orzechowe?

Anna Pytel
Utworzono: 2014.01.22
Doceń i poleć nas
0
0

Jak samodzielnie zrobić masło orzechowe

 

Masło orzechowe to przysmak uwielbiany nie tylko przez najmłodszych, lecz również przez tych trochę starszych. I bardzo dobrze, gdyż zawiera ono dużo wartościowego białka, zdrowe tłuszcze roślinne, sprzyjające obniżaniu poziomu złego cholesterolu oraz magnez, wspomagający pamięć i koncentrację oraz pozytywnie wpływający na nastrój. Możemy robić z nim kanapki, dodawać do wypieków oraz naleśników, a nawet do kurczaka, przekładać nim wafle lub zwyczajne zajadać się nim prosto ze słoika. Niestety produkty tego typu dostępne w sklepach zawierają najczęściej syrop glukozowo-fruktozowy albo cukier i utwardzane tłuszcze roślinne, szkodliwe dla naszego zdrowia. Bez problemy zrobimy jednak masło z fistaszków w domu, kontrolując jego skład. W przeciwieństwie do kupowanych, będzie ono zawierało 100% orzechów, a przy tym sporo zaoszczędzimy.

 

 

By przygotować masło, potrzebujemy ok. 2 szklanek orzechów ziemnych, niecałą łyżkę oleju (np. z pestek winogrona), sól do smaku oraz 1-2 łyżeczki miodu. Orzechy mogą być z puszki, solone bądź nie (możemy wówczas kontrolować ilość dodanej soli), lecz świetnie nadadzą się także fistaszki w całości, których ilość powinna zgadzać się z przepisem już po obraniu z łupinek. Należy je uprażyć na suchej patelni albo w piekarniku, wysypując je na blachę i piekąc przez 10 min w temperaturze 180 stopi, od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką. Gdy przestygną, mielimy je w blenderze, malakserze lub maszynce do mięsa do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając miód i olej. Na końcu sprawdzamy, czy masło wymaga dosolenia. Przekładamy je do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Bez żadnej szkody dla swoich właściwości może ono tam stać nawet przez miesiąc. Z powodu wyśmienitego smaku, jest to jednak mało prawdopodobne.