Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak rozmrażać produkty?

Izabela Skoczylas
Utworzono: 2013.05.14
Doceń i poleć nas
0
0

Mrożonki coraz częściej pojawiają się w naszym jadłospisie. Przechowywanie mrożonych produktów jest łatwe i nie wymaga zmiany ich smaku poprzez użycie substancji konserwujących. Poza tym dzięki pełnej zamrażarce zawsze mamy gotowy obiad pod ręką. Jednak jeżeli rozmrozimy posiłki w niewłaściwy sposób to stracą one swoje walory smakowe, poza tym mogą utracić wiele witamin a nawet spowodować problemy żołądkowe. Dlatego tak ważne jest właściwe rozmrażanie jedzenia.

 

Rozmrażamy tylko raz

Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że możemy rozmrażać produkty tylko raz. Po rozmrożeniu nie będą one nadawały się do ponownego zamrożenia. Dlatego też już przy mrożeniu produktów powinniśmy je podzielić na odpowiednie porcje, tak by bez problemu móc wyjąć potrzebną ilość danego produktu. Poza tym krojenie mrożonek nie należy do rzeczy łatwych i przyjemnych, więc lepiej poporcjować jedzenie jeszcze przed jego włożeniem do zamrażarki.

 

Rozmrażamy stopniowo

Dzięki stopniowemu rozmrażaniu produktów zachowają one swoje walory smakowe oraz wartości odżywcze. Dlatego też najlepiej jest rozmrażać jedzenie w lodówce. Taki sposób na rozmrażanie zajmuje sporo czasu, ale jest najbardziej korzystny. Dlatego lepiej jest rano wyjąć z zamrażarki mięso na obiad, włożyć je do miseczki i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Jeśli chodzi o rozmrażanie owoców to także powinniśmy pozostawić je w lodówce, ale najlepiej jest przykryć czymś miskę z owocami. Wtedy nie ulotni się z nich zapach i nie przejmą one aromatu innych produktów znajdujących się w lodówce.

 

W temperaturze pokojowej

Jeżeli chodzi o rozmrażanie pieczywa najlepiej jest robić to w temperaturze pokojowej. Chleb możemy pokroić na kawałki i pozostawić w kuchni aż zmięknie. Jeżeli zdecydujemy się rozmrażać pieczywo w piekarniku to musimy je natychmiast zjeść. W przeciwnym razie pieczywo stanie się niesmaczne, gumowe, i po kilku godzinach nie będzie się nadawało do spożycia. Dlatego też do rozmrażania w piekarniku należy przeznaczyć tylko tyle pieczywa ile możemy jednorazowo zjeść.

 

Na szybko

Jeżeli nie mamy czasu na stopniowe rozmrażanie możemy spróbować domowych sposobów na przyspieszenie tego procesu. Mięso można na przykład włożyć do ciepłej wody z solą. Wtedy nie rozwijamy go z torebki, po prostu wrzucamy razem z opakowaniem do wody i czekamy aż się rozmrozi. Możemy także spróbować rozmrażania produktów w mikrofalówce, ale powinniśmy robić to ostrożnie. Jeżeli ustawimy zbyt dużą moc mięso ugotuje się na brzegach a w środku pozostanie surowe. Dlatego też musimy zawsze ustawić mikrofalówkę na program rozmrażania. Co prawda niższa moc oznacza dłuższy czas rozmrażania, ale jednocześnie będziemy mieli pewność że mięso rozmrozi się równomiernie. Poza tym rozmrażając mięso powinniśmy je co jakiś czas obracać i bezwzględnie wyjąć z opakowania.