Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak przygotować ryż do sushi

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.02.18
Doceń i poleć nas
0
0

Jak przygotować ryż do Sushi

 

Sushi jest japońską potrawą, która znajduje coraz więcej zwolenników również w Europie. Także w Polsce powstaje coraz więcej restauracji specjalizujących się w robieniu tego przysmaku. Jednak aby móc się cieszyć jego smakiem, nie trzeba wychodzić z domu. Sushi bez problemu można przygotować samodzielnie. Podstawą będzie tu z pewnością przygotowany w odpowiedni sposób ryż (uwaga – musi to być specjalny ryż do sushi). Jak go przygotować? Najpierw ryż płuczemy bardzo, bardzo dokładnie: wsypujemy do garnka, zalewamy zimną (nigdy ciepłą) wodą, mieszamy ręką i odlewamy wodę przez sitko. Czynność powtarzamy do czasu, aż odlewana woda będzie całkowicie przezroczysta.

  

 

Gdy ryż jest już dokładnie opłukany, zalewamy go odmierzoną wodą (1,5 szkl. na 1,5 szkl. ryżu), garnek przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie garnek stawiamy na największym gazie, a gdy tylko woda się zagotuje, płomień jak najbardziej zmniejszamy i gotujemy tak ryż przez około 12-15 minut (cała woda się wygotuje - to normalne). Garnek zestawiamy z gazu, lecz nie zdejmujemy przykrywki. Odstawiamy na bok, na 10 minut.  Następnie ryż przesypujemy do plastikowej, bądź drewnianej miski. Z octu ryżowego, cukru i soli przygotowujemy zaprawę ryżową (tzn. cukier i sól mieszając, rozpuszczamy w occie). Polewamy nią ryż i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką, a całość studzimy w temperaturze pokojowej. Ryżu można używać, gdy jest "letni".

 

Słowniczek pojęć:

 

Maki-sushi – tzw. "sushi zwijane", to jedna z najpopularniejszych odmian sushi podawana w formie pokrojonego na plasterki wałka z ryżu owiniętego listkami nori z dodatkiem wasabi, sosu sojowego i marynowanego imbiru.

 

Nori – listki alg morskich będące niezbędnym składnikiem japońskiego sushi; glony nori uważane są za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, gdyż są bogate w mikro- i makroelementy, m.in. wapń, potas, magnez, sód, fosfor, jod, żelazo, cynk, mangan, miedź, a także witaminy: A, B1, B2, B6, B9 i C.

Onigiri – tradycyjna potrawa japońska przygotowana z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, niekiedy zawinięta w nori, z dodatkiem farszu z marynowanej śliwki, ikry, krewetek lub ryb.

Sashimi – potrawa japońska przygotowywana z surowych ryb i owoców morza, najczęściej w postaci plastrów; popularne dodatki do sashimi to wasabi, sos sojowy, cytrusowy sos ponzu.

Temaki – jedna z odmian sushi w postaci zwiniętych w rożek wodorostów nori z ryżem oraz różnymi dodatkami: warzywami, rybami, owocami morza, itp.

Uramaki – rodzaj sushi, w którym ryż znajduje się na zewnątrz wodorostów nori, bardzo często obtoczone sezamem.

Wasabi – nazywane również chrzanem japońskim, jest popularnym dodatkiem do sushi i sashimi; powstaje z utartego świeżego korzenia Eutrema japonica; bardzo ostre w smaku.