Jak przedłużyć świeżość pieczywa
Podstawą zachowania świeżości pieczywa jest jego właściwe przechowywanie. Miejscem do tego przeznaczonym jest oczywiście chlebak. Pieczywo trzymane w chlebaku nie wymaga dodatkowego zawijania w folię, czy papier. Należy jedynie umieścić w pojemniku połówkę jabłka, która uchroni przed nadmiarem wilgoci. Owoc należy wymieniać codziennie. Co więcej, wybierając pieczywo w sklepie, warto sięgać po wypieki z mąki żytniej, które dłużej zachowują świeżość.
Odradza się trzymania pieczywa w foliowych torebkach, gdyż utrudniają one parowanie wody, co może przyczynić się do jego pleśnienia. Polecane są woreczki płócienne, które zabezpieczają pieczywo przed wyschnięciem i nie powodują powstawania pleśni.
Chcąc zachować świeżość pieczywa przez długi czas należy je zamrozić. Kroimy chleb w kromki i wkładamy je do woreczka foliowego bądź papierowego. Pieczywo przechowywane w ten sposób w temperaturze -18˚C zachowa dobry smak nawet przez 3 miesiące.