Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Jak przedłużyć świeżość pieczywa

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Świeże pieczywo - chleb i bułki

Podstawą zachowania świeżości pieczywa jest jego właściwe przechowywanie. Miejscem do tego przeznaczonym jest oczywiście chlebak. Pieczywo trzymane w chlebaku nie wymaga dodatkowego zawijania w folię, czy papier. Należy jedynie umieścić w pojemniku połówkę jabłka, która uchroni przed nadmiarem wilgoci. Owoc należy wymieniać codziennie. Co więcej, wybierając pieczywo w sklepie, warto sięgać po wypieki z mąki żytniej, które dłużej zachowują świeżość.

Odradza się trzymania pieczywa w foliowych torebkach, gdyż utrudniają one parowanie wody, co może przyczynić się do jego pleśnienia. Polecane są woreczki płócienne, które zabezpieczają pieczywo przed wyschnięciem i nie powodują powstawania pleśni.

Chcąc zachować świeżość pieczywa przez długi czas należy je zamrozić. Kroimy chleb w kromki i wkładamy je do woreczka foliowego bądź papierowego. Pieczywo przechowywane w ten sposób w temperaturze -18˚C zachowa dobry smak nawet przez 3 miesiące.