Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak przeciwdziałać pierzchnięciu ust?

Izabela Skoczylas
Utworzono: 2013.11.25
Doceń i poleć nas
0
0

Jak przeciwdziałać pierzchnięciu ust

 

Skóra ust jest wyjątkowo cienka oraz pozbawiona bariery ochronnej w postaci warstwy lipidowej, dlatego jest szczególnie podatna na działanie niekorzystnych warunków zewnętrznych. Niskie temperatury oraz wiatr, które zaczynają dokuczać nam wraz z nadejściem jesieni szybko doprowadzają do jej przesuszenia, a co za tym idzie powstawania bolesnych pęknięć. Krwawiące ranki na wargach, nie dość, że pieką i wyglądają nieestetycznie, mogą być również drogą wnikania drobnoustrojów, wywołujących zakażenia. Dlatego też warto chronić usta przed ich powstawaniem, zabezpieczając je przed surową pogodą i poprzez profilaktykę.

 

 

 

Aby nasza skóra lepiej znosiła mrozy, powinniśmy ją regularnie pokrywać ochronną warstwą natłuszczającego kosmetyku. W drogeriach i aptekach dostępne są liczne pomadki, balsamy czy błyszczyki stworzone właśnie w tym celu. Najbardziej godne polecenia są te, które w swoim składzie zawierają wosk pszczeli lub masło shea. Ważne jest również, by miały filtr UV, chroniący delikatną skórę warg przed promieniami słonecznymi, które zwłaszcza w zimie, gdy odbijają się od śniegu, potrafią być intensywnie, wyrządzając sporo szkód. Starajmy się też nie oblizywać ust, gdyż przyśpiesza to ich wysychanie. Powinniśmy także zadbać o odpowiednią wilgotność w pomieszczeniach, w których przebywamy.

Aby usta wyglądały zdrowo, musimy dostarczać im odpowiednio dużo wody "od wewnątrz". Pijmy co najmniej 2 litry płynów dziennie, a jeśli czujemy, że skóra jest wciąż napięta, nawet więcej. Dostarczmy im też niezbędnych witamin, A i E, odpowiadających za nawilżenie naskórka i jego promienny wygląd. Warto wiedzieć, że pękanie kącików ust, tak zwane zajady są zaś spowodowane niedoborem witaminy B2, inaczej zwanej ryboflawiną, obecnej między innymi w twarogu, serach podpuszczkowych czy wątrobie wieprzowej. Należy też raz dziennie masować wargi, np. wilgotną szczoteczką do zębów lub ręcznikiem, dzięki czemu usuniemy złuszczony naskórek i poprawimy ich ukrwienie. Po tym zabiegu możemy następnie odżywić je, smarując je na kilkanaście minut miodem.