Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak przechowywać owoce i warzywa?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.11.05
Doceń i poleć nas
0
0

Wózek na zakupy z warzywami

 

Nie wszystkie owoce i warzywa możemy przechowywać w ten sam sposób i przez podobny okres czasu. Głównym czynnikiem decydującym o ich trwałości jest zawartość w ich miąższu wody. Od tego, czy trzymamy zieleninę w odpowiednich warunkach zależą jej walory smakowe oraz prozdrowotne.

 

Generalnie owoce i warzywa powinniśmy kupować jak najświeższe i z nienaruszona skórą, gdyż przez jej nacięcia, nakłucia czy wgniecenia wnikają bakterie oraz grzyby, powodujące psucie się. Najlepszym miejscem do przechowywania większości z nich jest dolna szuflada w lodówce. Panuje w niej temperatura w okolicach 10 stopni Celsjusza, a wilgotność jest wyższa niż np. w piwnicy czy spiżarni, dzięki czemu możemy w niej przechowywać także mniej trwałe produkty, jak truskawki, porzeczki, wiśnie albo maliny. Warto dodatkowo wyłożyć pojemnik ręcznikami papierowymi, które wchłoną skraplającą się wodę. Niższa niż 10 stopni temperatura może szkodzić owocom tropikalnym, jak mango czy figi, a także niektórym warzywom, np. ogórkom i pomidorom. Nie powinna ona jednak przekraczać 15 stopni Celsjusza. Ograniczmy również dostęp światła. Poza lodówką trzymajmy jabłka i gruszki oraz owoce wciąż dojrzewające, jak banany lub ananasy.

Przed włożeniem do chłodziarki jarzyny powinniśmy wyjąć z foliowych opakowań i torebek, ograniczających dostęp powietrza, gdyż przyśpieszą one ich gnicie. Często też przeglądajmy przechowywane produkty w celu usunięcia okazów uszkodzonych i zaatakowanych przez pleśń, gdyż drobnoustroje szybko się rozprzestrzeniają. Aby uniknąć żółknięcia warzyw zielonych (sałaty, brokułów) nie zamykajmy ich w jednym pojemniku z warzywami wytwarzającymi etylen, takimi jak papryka, pomidory, jabłka, gdyż przyśpieszą one procesy więdnięcia. Z marchwi usuńmy nać, dzięki czemu dłużej zachowa ona świeżość.