Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Jak oszczędzać prąd?

Paweł Paszkowski
Doceń i poleć nas
0
0

Żarówka na tle nieba

Oszczędzanie energii elektrycznej nie jest trudne. Wprowadzając do naszych codziennych zwyczajów parę z pozoru błahych zasad, bez większych zmian w stylu życia możemy znacznie obniżyć rachunki, a także przyczynić się do zmniejszenia emisji zanieczyszczeń do środowiska.

Niemal 30% kosztów zużycia prądu w przeciętnym gospodarstwie domowym przypada na funkcjonowanie lodówki i zamrażarki. Pracują one przez okrągłą dobę, cały ten czas pobierając energię. Dlatego też właściwe korzystanie z tych urządzeń jest bardzo ważne. Przede wszystkim powinny być one umieszczone z dala od źródeł ciepła, jak kuchenka czy grzejnik, a nawet, jeśli to możliwe, poza kuchnią, w której zwykle jest cieplej niż w pozostałych pomieszczeniach. Ustawmy też program chłodzenia na jak najmniejszy, dostosowując go do ilości żywności przechowywanej w chłodziarce. Dbajmy też o odszranianie ścian i regularne odmrażanie, a także o stan uszczelek. Do lodówki, a tym bardziej zamrażarki wstawiajmy jedzenie już ostudzone oraz szczelnie zamknięte, by ograniczyć jego parowanie. Starajmy się również otwierać te urządzenia możliwie rzadko i na krótko.

Jeśli mamy kuchenkę z elektryczną płytą grzewczą, utrzymujmy ją w czystości, gdyż brud utrudnia przepływ ciepła, a co za tym idzie, zwiększa zużycie prądu. Najlepiej używajmy garnków o grubym, płaskim dnie, a warzywa oraz inne produkty gotujmy w możliwie niewielkiej ilości wody i pod przykryciem. Wodę na herbatę oszczędniej będzie zagotować w czajniku elektrycznym, wlewając jej dokładnie tyle, ile potrzebujemy. W czasie pieczenia otwierajmy piekarnik jak najrzadziej, a grzałki wyłączajmy trochę wcześniej, pozwalając potrawie przygotowywać się dłużej w cieple zgromadzonym we wnętrzu.

Żarówki najkorzystniej będzie zastąpić energooszczędnymi lub diodowymi. Pamiętaj, że dwie żarówki o mniejszej mocy np. 40 W są mniej wydajne niż jedna o większej, np. 80 W. Staraj się jak najdłużej korzystać ze światła dziennego, nie ograniczając jego dopływu do wnętrz zbędnymi zasłonami i żaluzjami oraz dobrze rozplanuj oświetlenie pomieszczeń, stosując punktowe źródła światła i żyrandole, w których nie trzeba zapalać wszystkich żarówek na raz. Zbędne urządzenia zawsze odłączaj od prądu i nie zostawiaj ich na czuwaniu.