Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak ograniczyć ilość tłuszczu w diecie sercowca?

Izabela Skoczylas
Utworzono: 2013.04.11
Doceń i poleć nas
0
0

Choroba wieńcowa coraz częściej dotyka mieszkańców krajów rozwiniętych. Siedzący tryb życia, zła dieta i stres są to główne czynniki zwiększające ryzyko występowania chorób serca. Oczywiście zmiana stylu życia pomoże nam się przed tym uchronić a odpowiednie zmiany w diecie pomogą regulować poziom cholesterolu we krwi. Jak ograniczyć ilość spożywanych tłuszczy? Oto kilka pomysłów na poprawienie naszej diety.

 

 

 

Masło i margaryna

Przede wszystkim postarajmy się ograniczyć spożycie masła a nawet margaryny. Jeśli koniecznie musimy już posmarować czymś kromkę chleba wybierzmy produkt roślinny i postarajmy się nie smarować chleba zbyt grubo. Zrezygnujmy ze smażenia na maśle, bo jest to bardzo szkodliwe. Jeżeli smażymy to najlepiej na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Można nawet całkowicie zlikwidować smażenie na tłuszczu. Wystarczy na patelnię wysypać odrobinę soli i ją dobrze podgrzać. Kiedy kryształki soli zaczynają podskakiwać na patelni oznacza to, że jest ona gotowa do smażenia. Wysypujemy sól i już możemy smażyć bez dodatku tłuszczu!

 

Wybieraj dobre mięso

Dieta u chorych na serce nie powinna być zbyt bogata w tłuszcze zwierzęce, ale jeśli jemy mięso to stawiajmy na jego jakość, nie ilość. Nie powinniśmy jeść mięsa mielonego z dużą zawartością tłuszczu. Zawsze wybierajmy chude mięso, a tłuste brzegi odkrajamy. Lepszy od wieprzowiny czy wołowiny jest drób lub jagnięcina.

 

Ryba przynajmniej dwa razy w tygodniu

Ryby, zwłaszcza te oleiste, mają w sobie dużo dobrych kwasów tłuszczowych, omega 3. Dlatego powinniśmy uwzględniać rybę w diecie i spożywać ją przynajmniej dwa razy w tygodniu.

 

Sosy i przetworzone produkty

Cichym wrogiem każdego człowieka na diecie jest sos. Dlaczego? Bo zwykle zawiera on wiele tłuszczu, ale nie zwracamy na niego zbyt dużej uwagi. Sałatka czy surówka wydają się nam dobrym wyborem i tak z pewnością jest o ile nie polejemy ich tłustym sosem śmietanowym czy majonezowym. To samo dotyczy mięsa czy ryby, polane sosem są o wiele bardziej tłuste i kaloryczne niż bez niego. Dlatego przygotowując posiłku ograniczmy użycie sosów do minimum, lepiej użyć soku z cytrynu i ziół lub octu winnego. Poza tym starajmy się nie kupować gotowych, przetworzonych produktów bo zwykle zawierają one więcej tłuszczu niż nam się wydaje, zwłaszcza jeśli są to gotowe zapiekanki czy lasagne.

 

Sposób przygotowania

Aby ograniczyć ilość tłuszczu w diecie powinniśmy zmodyfikować sposób przygotowania posiłków. Najlepsze będą potrawy grillowane, gotowane lub gotowane na parze. Smażone w głębokim tłuszczu czy duszone w tłustym sosie na pewno nie będą dobrym wyborem. Poza tym należy ograniczyć spożycie soli w diecie przez którą często ciężko jest uregulować ciśnienie krwi.