Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak odczytać wyniki badań – morfologia, OB, cholesterol

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.01.13
Doceń i poleć nas
0
0

Jak odczytać wyniki badań – morfologia, OB, cholesterol

 

Morfologia jest jednym z podstawowych badań krwi, których wykonanie jest nam zlecane np. podczas wizyt kontrolnych u lekarza, po przebytych chorobach lub po prostu profilaktycznie, w celu skontrolowania stanu naszego zdrowia. Dostarcza nam na jego temat wiele istotnych informacji, jest istotna we wczesnym wykrywaniu chorób, wykrywaniu różnych zatruć i zapaleń. Należy jednak pamiętać, że ostateczną diagnozę wydaje lekarz i to do niego należy udać się z wynikami, a nawet, jeśli wcześniej zobaczymy, że jakieś parametry odbiegają od normy, nie należy od razu wpadać w panikę. Przy okazji badań morfologicznych wykonywane jest również badanie OB i badanie cholesterolu.

 

 

 


 

HGB (hemoglobina) norma 12–16 g/dl dla kobiet i 14–18 g/dl dla mężczyzn. Zbyt wysoki poziom może świadczyć o odwodnieniu. Za mały poziom może być oznaką anemii.
HCT (hematokryt) - Podwyższony wskaźnik występuje w chorobie o nazwie czerwienica i przy odwodnieniu organizmu.

 

 

Obniżony wskaźnik sugeruje anemię.

 

Norma:

 

dzieci do 15 lat: 35–39%,
kobiety: 37–47%,
mężczyźni: 40–51%

RBC (erytrocyty) norma niemowlęta – 3,8 M/µl, kobiety – 3,9–5,6 M/µl, mężczyźni – 4,5–6,5 M/µl. Zbyt mały poziom erytrocytów może być objawem anemii. Może być skutkiem utraty krwi (np. z wrzodu żołądka lub dwunastnicy) albo efektem niedoboru żelaza, witaminy B12 lub kwasu foliowego. Inne przyczyny to ciąża i choroby nerek. Podwyższony poziom zdarza się rzadko zazwyczaj w wysokich górach.

 


 

WBC (leukocyty) norma 4,1–10,9 K/µl. Zbyt duży poziom może oznaczać infekcję w organizmie albo białaczkę. Zmniejszony poziom może oznaczać uszkodzenie szpiku.

 

norma 0,6–4,1 K/µl; 20–45%. Zwiększona liczba może świadczyć o białaczce, nadczynności tarczycy albo chorobach zakaźnych wieku dziecięcego. Zmniejszony poziom może oznaczać AIDS i, w mniejszym stopniu, inne zakażenia wirusowe; u dzieci może mieć charakter wrodzony i wymagać jak najszybszego leczenia.

MONO (monocyty) norma 0,6–4,1 K/µl; 20–45%. Zbyt duży poziom może oznaczać mononukleozę zakaźną albo przewlekłe zakażenie bakteryjne. Zbyt niski poziom może być wynikiem toczącej się w organizmie infekcji.

 

PLT (trombocyty) - Zwiększenie ponad normę pojawia się w przewlekłych zakażeniach, po wysiłku fizycznym, w niedoborze żelaza, po usunięciu śledziony, w ciąży i w nadpłytkowości samoistnej (nowotwór o łagodnym długotrwałym przebiegu).

 

 

 

 

Zmniejszenie liczby płytek krwi może być spowodowane ich upośledzonym wytwarzaniem w szpiku (z powodu przerzutów raka do szpiku lub ostrych białaczek), na skutek działania leków przeciwbólowych i antybiotyków, chorób autoimmunizacyjnych lub ich niszczeniem przez toksyny bakteryjne. Norma: 140–440 K/µl(G/l)

OB – norma do 20 mm/godzinę. Zbyt wysoki wskaźnik może oznaczać stan zapalny w organizmie, natomiast za niski poziom może być efektem anemii.

 

cholesterol całkowity – nie powinien przekraczać 200 mg/dl

LDL (zły cholesterol) - nie powinien przekroczyć 130 mg/dl. Wpływa na choroby naczyń krwionośnych.

HDL (dobry cholesterol) – jego właściwy poziom to 46 mg/dl dla kobiet i powyżej 35 mg/dl dla mężczyzn.

trójglicerydy – norma do 160 mg/dl