Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak jeść sushi?

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2014.01.22
Doceń i poleć nas
0
0

Jak jeść sushi

 

Na przełomie kilku ostatnich lat przybyło miłośników sushi. Coraz bardziej doceniamy smak tej klasycznej, tradycyjnej, japońskiej potrawy. Jednak wiele osób wciąż nie może się do niej przekonać i to nie ze względu na walory smakowe, a dlatego, że nie wie, jak posługiwać się pałeczkami. Szukają porad dotyczących tego, jak jeść sushi, przekonane, że to bardzo trudna sztuka. Wprost przeciwnie, jedzenie sushi pałeczkami nie wymaga specjalnych szkoleń, a można się go dość szybko i prosto nauczyć. Ale uczta sushi nie sprowadza się wyłącznie do opanowania sztuki jedzenia pałeczkami, to cały rytuał, który opiera się na kilku, ciekawych zasadach. Zachęcamy Was, do zapoznania się z nimi.

Zasady jedzenia sushi

- co zrobić z gorącym ręcznikiem? Wiele osób dziwi się, kiedy przed podaniem zamówionego sushi otrzymujemy gorący ręcznik. Cel jego podania jest jednak banalnie prosty: wycieramy nim ręce;

- na przygotowany spodek wylewamy sos sushi, w którym będziemy moczyli każdy jego kawałek, możemy też rozmieszać w sosie część wasabi (zielonej pasty), które sprawi, że sos będzie bardziej pikantny; wasabi możemy też nakładać na maki (porcje sushi) oddzielnie;

- sushi możemy jeść pałeczkami (hashi) lub rękoma;

- pałeczki chwytamy między palcami, a to, o czym wie niewiele osób to fakt, że jeśli sushi jemy ze wspólnego talerza, to po jego porcje sięgamy szerszym końcem pałeczek, maki kładziemy na talerzyku, poczym chwytamy je ponownie, tym razem wąskim końcem hashi, moczymy w sosie sojowym i wkładamy do ust cały(!!) kawałek, sushi nie gryziemy na pół lub jeszcze mniejsze części;

- po zjedzeniu każdego kawałka sushi sięgamy po marynowany imbir (jasnoróżowe i bladożółte „liście” podawane do każdej porcji sushi), którego zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych przed kolejnym kawałkiem sushi, aby lepiej docenić jego smak;

- nigdy nie karmimy nikogo wkładając mu do ust kawałków sushi, gdyż taki sposób jego jedzenia wiąże się z japońskimi obrzędami żałobnymi;

- w sosie sojowym moczymy tylko odrobinę sushi;

- w przypadku nigiri sushi (rodzaj sushi – porcja ręcznie formowanego ryżu z kawałkiem ryby lub innych owoców morza) moczymy tylko rybę, gdyż pod wpływem sosu ryż może się rozkleić;

 

- robiąc przerwę w jedzeniu i odkładając pałeczki opieramy je na specjalnie do tego celu przygotowane, ceramiczne podstawki.