Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak gotować bób, kukurydzę, kaszę jaglaną i inne produkty?

Anna Pytel
Utworzono: 2014.01.22
Doceń i poleć nas
0
0

Jak gotować bób, kukurydzę, kaszę jaglaną i inne produkty

 

Istnieje cała gama produktów, których sposób gotowania nastręcza wielu wątpliwości nawet tym osobom, których doświadczenie w kuchni i umiejętności gotowania nie ograniczają się jedynie do zagotowania wody na herbatę. Niejednokrotnie w takich problematycznych sytuacjach szukamy odpowiedzi na pytanie: jak ugotować bób? Jak gotuje się kukurydzę? Jeśli i Wy mieliście tego typu rozterki, zapoznajcie się z krótkim poradnikiem, z którego dowiecie się, w jaki sposób gotować część tych popularnych produktów.

 

 

Jak gotować bób?

Do gotowania bobu używamy jedynie świeżego, niezepsutego bobu. Zaczynamy od dokładnego wypłukania go w zimnej wodzie. Następnie bób przekładamy do garnka i zalewamy go zimną wodą, w proporcjach 1:2 (bób:woda) i wsypujemy łyżeczkę cukru (na kilogram bobu) oraz kilka gałązek koperku. Garnek stawiamy na kuchence, na dość dużym płomieniu i szybko zagotowujemy. Kiedy woda zaczyna bulgotać dodajemy łyżeczkę soli (na kilogram bobu). Bób gotujemy pod przykryciem – młody bób nadaje się do jedzenia po około 15 minutach, starszy bób wymaga nawet 30-minutowego gotowania. Najlepiej jest upewniać się, co jakiś czas wyjmując jedno „ziarno” i przegryzając sprawdzać stopień jego ugotowania. Gotowy bób możemy podawać na przykład z masłem.

 

Jak gotować kukurydzę?

Pierwszym krokiem jest obranie kukurydzy z zewnętrznych, zielonych liści, „wąsów”, a kolejnym odcięcie jej trzonka. Następnie kukurydzę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Dobrze jest wiedzieć, że kukurydzę można ugotować na kilka sposobów:

Gotowanie kukurydzy na parze:

Kukurydzę umieszczamy w parowarze lub kładziemy na specjalnym, stawianym wewnątrz garnka sitku i przykrywamy przykrywką. Gotujemy ok. 35 minut.

Gotowanie kukurydzy w gorącej wodzie

 

 

W garnku zagotowujemy wodę, doprowadzając ją do wrzenia. Wkładamy kukurydzę i upewniamy się, że pływa swobodnie, nie dotykając dna garnka. Dodajemy łyżeczkę cukru i całość gotujemy około 15 minut. Kukurydzę wyjmujemy na talerz, delikatnie solimy i smarujemy masłem.

 

 

Jak gotować szparagi?

Przygodę z gotowaniem szparagów powinniśmy zacząć od zyskania wiedzy na temat tego, jak wybrać je w odpowiedni sposób. Przede wszystkim, bez względu na to czy kupujemy szparagi zielone, czy białe, należy się upewnić, że ich końcówki są wilgotne (po ściśnięciu wypływa z nich sok) i zamknięte. Szparagi na całej długości powinny być sprężyste.

 

 

Przygotowanie szparagów do gotowania zaczynamy od ich dokładnego umycia. Białe szparagi obieramy (dlatego nie powinniśmy kupować bardzo cienkich) ostrym nożem bez zębów – od góry do dołu. Robimy to starannie, nie pozostawiając na nich żadnych włókien. Następnie odcinamy twarde końcówki – ok. ¼ każdego szparaga. Z kolei zielone szparagi nie wymagają obierania – wystarczy, że obetniemy ich zdrewniałe końcówki. Dobrym sposobem na ocenienie tego, jak dużo końcówki powinniśmy się pozbyć, jest wygięcie szparaga – stara końcówka sama odłamuje się w odpowiednim miejscu. Do gotowania szparagów dobrze jest użyć wysokiego i wąskiego garnka, aby szparagi mogły gotować się na „stojąco”. Ich delikatne końcówki powinny wystawać ponad poziom wody i gotować się nie bezpośrednio w wodzie, a pod wpływem gorącej pary. Czas gotowania zależy od grubości szparagów, przy czym zielone gotuje się krócej (ok. 10 min.), a białe dłużej (ok. 15 min.). Ich miękkość kontrolujemy widelcem – nie powinny się rozpadać. Szparagi możemy również gotować na parze lub upiec w piekarniku.

 

Jak ugotować brokuły?

Pierwszym krokiem w gotowaniu brokułów jest usunięcie wszystkich liści i odcięcie twardej łodygi. Następnie brokuł dzielimy na mniejsze „różyczki”, które płuczemy w zimnej wodzie. Możemy też, jeśli mamy potrzebę ugotowania brokułu w całości, nie dzielić go na mniejsze części. Do garnka wlewamy wodę, którą następnie solimy (łyżeczka soli na litr wody). Brokuły gotujemy ok. 8 minut, co jakiś czas sprawdzając ich miękkość – idealne nie mogą być zbyt twarde ani się rozpadać. Powinny za to być sprężyste, chrupiące, ugotowane al dente. Brokuły, w ten sam sposób jak np. kukurydzę, możemy ugotować również na parze.

 

 

Jak ugotować ryż?

Według wielu osób, idealnie ugotowanym ryżem, jest ryż gotowany na sypko. Aby to osiągnąć, na samym początku powinniśmy ryż kilkakrotnie wypłukać na sitku zimną, bieżącą wodą. Następnie do garnka wlewamy 2 szklanki zimnej wody, dolewamy odrobinę oliwy i dodajemy ¼ łyżeczki soli. Garnek stawiamy na kuchence, a gdy woda zacznie wrzeć, wsypujemy ryż – jedną szklankę. Gdy woda znowu zaczyna bulgotać, garnek przykrywamy przykrywką, zostawiając ją jednak lekko uchyloną, aby para mogła wydostawać się na zewnątrz. W momencie, kiedy zauważamy, że wody bardzo ubyło, a na ryżu pojawiają się „kratery”, garnek szczelnie przykrywamy i zmniejszamy ogień. W ten sposób gotujemy ryż jeszcze ok. 10 minut. Jeśli uważamy, że jest już wystarczająco miękki, odcedzamy go z pozostałej wody.

 

 

Jak ugotować kaszę jaglaną?

 

Kasza jaglana jest jedną z najbardziej wartościowych kasz, posiada mnóstwo właściwości odżywczych, składników mineralnych i witamin. Aby jednak nie straciła całego swojego pozytywnego wpływu na nasz organizm, powinniśmy ją gotować w prawidłowy sposób. Gotowanie kaszy jaglanej zaczynamy od bardzo dokładnego, kilkukrotnego wypłukania jej w zimnej wodzie. Kolejnym krokiem jest przesypanie kaszy do gotującej się, lekko osolonej wody (szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody). Kaszę jaglaną gotujemy około 20 minut, na dość małym ogniu, ani razu nie mieszając. W tym czasie kasza jaglana powinna wchłonąć wodę. Jeśli uważamy, że nie jest wystarczająco miękka, garnek zdejmujemy z kuchenki, owijamy ręcznikiem i odstawiamy na kilkanaście minut.