Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak być dobrym gospodarzem na przyjęciu?

Marta Mateuszczyk
Utworzono: 2013.05.06
Doceń i poleć nas
0
0

Cztery kobiety siedzące przy stole

Uroczysty obiad lub kolacja to okazja do rodzinnych spotkań przy stole. Przygotowanie przyjęcia nie jest łatwe, a poza tym musimy zadbać aby każdy z naszych gości czuł się dobrze w naszym domu. Liczy się nie tylko to, co podamy i jak udekorujemy stół. Jak sprawić aby goście czuli się dobrze w Twoim domu i uniknąć nietaktów?


Wszystko na czas

Goście nie zawsze są punktualni, ale ty musisz. Jeżeli jesteś gospodynią to postaraj się wszystko przygotowac na czas. Kiedy goście zaczną się schodzić stół powinien być nakryty a wszystkie potrawy przygotowane. Dania gorące muszą być gotowe do podgrzania, zimne przekąski musza już być pokrojone i ułożone na półmiskach. Niektóre rzeczy musimy jednak zrobić tuż przed podaniem potraw, na przykład sos do sałatki mieszamy z warzywami dopiero na chwilę przed podaniem bo w przeciwnym razie sałata zwiotczeje. Poza takimi drobiazgami wszystko powinnyśmy już mieć przygotowane, aby kiedy goście zaczną się schodzić nie znikać na długi czas w kuchni.


Witamy gości

Witając gości zadbaj o dobry wygląd. Nie witaj przybyłych ze ścierką w dłoni i w fartuchu. Pomóż gościom zdjąć wierzchnie okrycia i powiesić je na wieszaku. Uwaga! Nigdy nie sugeruj aby goście zdejmowali buty czy zakładali kapcie! Jeżeli na dworze jest mokro i sami zdecydują, że zdejmą obuwie pozwól im na to, ale nigdy tego nie wymuszaj! Zadbaj aby goście zajęli wygodne miejsca i czuli się dobrze w swoim towarzystwie. Jeżeli nie wszyscy się znają pomóż im się zapoznać.


Zapraszamy do stołu

Pozwól gościom zająć miejsce tam, gdzie się czują najlepiej. Pamiętaj, że gospodarze siadają ostatni. Jeżeli nie wszystkie zaproszone osoby przyjechały na czas możemy trochę na nie poczekać i zasiąść do posiłku odrobinę później. Jeżeli już zdecydujemy się podawać obiad nie usuwajmy nakryć przeznaczonych dla spóźnialskich. Może jeszcze przyjadą, a brak nakryć sprawi, że poczują się urażeni. Pamiętaj, że gospodarz powinien spędzać czas z zaproszonymi gośćmi przy stole, a nie w kuchni. Częstując gości zachowaj odpowiednią kolejność. Najpierw półmisek wędruje do najstarszych gości, później do młodzieży. Nie zachęcaj natrętnie do próbowania czegokolwiek czy brania dodatkowej porcji.


Żegnamy gości

Niezależnie od tego, czy jesteś zmęczona czy nie, nie możesz samodzielnie zasugerować, że przyjęcie już się skończyło. Nawet jeśli goście się zasiedzieli nie okazuj zniecierpliwienia i nie sprzątaj półmisków ze stołu. Wychodzącym gościom podziękuj za przybycie i pomóż im odnaleźć okrycia. Jeżeli ktoś proponuje Ci pomoc w sprzątnięciu ze stołu czy zmywaniu grzecznie podziękuj, ale nigdy nie korzystaj z pomocy. W końcu sprzątanie po przyjęciu, tak samo jak jego przygotowanie, to obowiązek gospodarzy.