Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Herbaty korzenne z mlekiem

Anna Pytel
Utworzono: 2016.01.11
Doceń i poleć nas
0
0

Samodzielne przygotowanie naparu z liściastej herbaty z dodatkiem naturalnych przypraw będzie doskonałą odmianą dla standardowej ekspresowej herbaty, której smak może wydawać się mało intrygujący. Czarna herbata to doskonałe źródło składników korzystnie wpływających na organizm. Zawiera m.in. flawonoidy, które wychwytują wolne rodniki oraz katechiny chroniące przed chorobami układu krwionośnego. Po dodaniu do czarnej herbaty naturalnych i aromatycznych przypraw, m.in. kardamonu, anyżu, cynamonu, goździków oraz mleka uzyskamy pyszny i rozgrzewający napar, który zapewni ucztę dla wszystkich zmysłów.

Herbata imbirowo-miętowa



Składniki:
2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
1 łyżeczka pokruszonego imbiru
¼ szklanki posiekanej świeżej mięty
½ szklanki mleka
2 szklanki wody
miód do smaku

Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy miętę i łyżeczkę imbiru. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 min. Następnie dodajemy mleko i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Rondelek zabieramy z ognia, dodajemy herbatę i zaparzamy przez 3 minuty. Napar rozlewamy do filiżanek i w razie potrzeby dosładzamy miodem.

 

Herbata migdałowa



Składniki:
2 łyżeczki czarnej liściastej herbaty
3 szklanki wody
1 ½ łyżeczki nasion kopru
8 całych migdałów
¼ szklanki mleka

Przygotowanie:
W średnim rondelku zagotowujemy wodę z nasionami kopru. Zmniejszamy ogień, dodajemy mleko i gotujemy przez chwilę. Naczynie zdejmujemy z ognia, dodajemy herbatę i zaparzamy przez 3 min. Migdały kruszymy, rozsypujemy do 2 filiżanek i zalewamy herbatą. Do smaku możemy dodać brązowego cukru lub miodu.
 

Herbata cynamonowo-kremowa



Składniki:
2 łyżeczki czarnej herbaty
1 laska cynamonu
2 szklanki mleka
miód do smaku

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z cynamonem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy herbatę. Zaparzamy przez 3-4 minuty i dosładzamy miodem. Herbatę rozlewamy do filiżanek.
 

Herbata z wodą różana i kardamonem



Składniki:
2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
4 pokruszone ziarna kardamonu
6 szklanek wody
1 łyżeczka cukru
woda różana do smaku
liście świeżej mięty do przybrania

Przygotowanie:
W średnim rondelku zagotowujemy wodę z kardamonem i cukrem. Zmniejszamy ogień, a gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmujemy z płytki. Dodajemy liście herbaty i zaparzamy przez 3 minuty. Do smaku dodajemy wodę różaną. Herbatę rozlewamy do filiżanek i podajemy ze świeżą miętą.
 

Masala Czaj



Składniki:
1 łyżeczka posiekanego imbiru
8-10 ziarenek pieprzu
½ łyżeczki kopru
2 szklanki mleka
2 szklanki wody
1 gwiazdka anyżu
2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
1 pokruszona laska cynamonu
1 łyżeczka goździków
6-7 pokruszonych ziaren kardamonu

Przygotowanie:
Do średniego rondelka wlewamy wodę i mleko oraz wsypujemy wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3-5 min. Dodajemy cukru do smaku. Zdejmujemy rondelek z ognia i wsypujemy mocną czarną herbatę liściastą. Zaparzamy przez 3 minuty i rozlewamy do filiżanek.