Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Gęś pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2013.11.04
Doceń i poleć nas
0
0

Gęś pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami

 

SKŁADNIKI

1 gęś (skruszała, ale przekazana z zaufanego źródła) !ważne żeby mieściła się w piekarniku!

10 jabłek

30 suszonych śliwek

1 szklanka czerwonego wina wytrawnego

4 goździki

sól i pieprz

200 ml soku cytrynowego

igła i dość grube nici

duża brytfanna z podkładką drucianą

 
PRZYGOTOWANIE
 
 
Krok 1
 
Nadzienie.
 
Jabłka myjemy, kroimy na pół, wykrawamy ogryzki, a następnie dzielimy połówki na ósemki - przekładamy do miski i zalewamy aby były dokładnie pokryte sokiem z cytryny. Dokładamy do miski śliwki i goździki i odstawiamy.
 
Krok 2
 
Gęś dokładnie myjemy, głównie jej wnętrze, aby nie zostały niechciane resztki po wnętrznościach. Obieramy (ewentualne) pozostałości po piórach, zabrudzenia itp. Wycieramy z zewnątrz do sucha, solimy i pieprzymy wcierając przyprawy w skórę.
 
Krok 3
 
Napełniamy gęś jabłkami i śliwkami i zszywamy otwór igłą i nićmi - część owoców zostanie, będą dołożone w ostatniej fazie pieczenia. Wkładamy gęś do brytfanny, odlewamy winem i małą ilością wody.
 
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy brytfannę, możliwie na środku. Pieczemy ją ok 2 godzin podlewając ją co jakiś czas (20-30 min) wytapiającym się tłuszczem i sokiem. Jeśli zacznie jej się w tym czasie podpiekać skóra - należy ją przykryć folią aluminiową i piec dalej.
 
Po 2 godzinach dodajemy pozostałe jabłka i śliwki, przykrywamy folią i pieczemy kolejne 2 godziny.
Na koniec zdejmujemy folię i zmieniając program (jeśli to możliwe) na termoobieg podpiekamy 10-15 min, aż skórka się zarumieni. Czasami jeśli gęś jest wielka, trzeba obrócić naczynie - ale pamiętajcie że każde otwarcie piekarnika obniża na parę chwil jego temperaturę, więc taka akcja musi przebiec sprawnie!
 
Krok 4
 
Kiedy gęś jest gotowa zlejmy powstały sos do wysokiego naczynia, dodajmy trochę jabłek i ręcznym mikserem zmiksujmy na gęsty sos doprawiając go solą, pieprzem i śmietaną.
 
Podajemy gęś z czerwoną kapustką, sosikiem, chrzanem i np.: kaszą gryczaną.
 
 
 
 
 
Przepis pochodzi z portalu wrzacakuchnia.pl