Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Francuska tarta z kremem pattisiere

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.01.03
Doceń i poleć nas
0
0

Francuska tarta z kremem pattisiere

Czasami przed przyjściem gości do naszego domu zastanawiamy się, jakie menu przygotować, co ugotować, aby czuli się oni oczarowani naszym kunsztem kulinarnym. Najlepiej do serca gości jest trafiać nie poprzez przystawkę, nawet nie daniem głównym, ale tym, co przygotowaliśmy na deser. Słodkościami najłatwiej będzie nam zdobyć przychylność osób spożywających nasze potrawy. Co w związku z tym przygotować na deser po sutym posiłku? Niech będzie to na przykład francuska tarta na kruchym spodzie z kremem pattisiere i ulubionymi owocami, chociażby truskawkami. Brzmi skomplikowanie? To nic, bo w przygotowaniu, choć wymaga sporo czasu i nakłady pracy, jest proste. Taką tartę może przygotować każdy, nawet osoby dopiero zaczynające swoją przygodę z gotowaniem i pieczeniem.


 

KRUCHE CIASTO

Składniki:

- 1,5 szklanki maki pszennej

- 1/2 szklanki mąki tortowej

- 1/4 łyżeczki soli

- 170 g. schłodzonego masła

- 2 łyżki cukru

- ok. 1/2 szklanki bardzo zimnej wody

 

 

Przygotowanie:

 

Oba rodzaje mąki wrzucamy do miski albo wysypujemy na stolnicę i za pomocą noża siekamy je z masłem do czasu, aż będzie dobrze rozdrobnione. Dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto, aby było sprężyste, zwarte i o jednolitej barwie. Formujemy je w dość gładką kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki, na co najmniej 2 godziny.

 

 

CREME PATISSIERE

Składniki:

- 6 żółtek

- 1/2 szklanki cukru

- szczypta soli

- 1/2 szklanki, przesianej przez sito mąki ziemniaczanej

- 2 szklanki gorącego mleka

- łyżka esencji waniliowej

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki rumu lub kirszu

 

 

Przygotowanie: 

Ubijamy sześć żółtek w rondlu ze stali nierdzewnej, dodając partiami cukier i sól. Ubijanie kontynuujemy do czasu, aż masa zgęstnieje, zrobi się bladożółta i zacznie tworzyć wstążkę (po podniesieniu ubijacza robota lub mieszadła miksera, ciasto spływa z niego szeroką, załamującą się w harmonijkę wstążką). Dodajemy stale ubijając, 1/2 szklanki mąki. Cały czas ubijając wlewać stopniowo gorące mleko. Następnie rondel przenosimy na palnik i doprowadzamy masę do wrzenia. Ubijamy ją jeszcze przez kilka sekund, żeby pozbyć się grudek. Mieszając drewnianą łyżką, gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy esencję waniliową, masło i rum (lub kirsz). Krem przelewamy przez gęste sito. Przykrywamy go szczelnie plastikową folią tak, aby nie stykała się z jego powierzchnią (dzięki temu nie utworzy się kożuch) i wstawiamy do lodówki.

 

 

GLAZURA TRUSKAWKOWA

 

 

Składniki:

 

- szklanka dżemu truskawkowego

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki ciemnego rumu

 

 

Przygotowanie:

 

 

Przecieramy przez sito dżem truskawkowy, mieszamy z trzema łyżkami cukru i rumem. Gotujemy do momentu, aż ostatnie krople spadające z łyżki będą gęste i lepkie. Wykorzystujemy zanim ostygnie.

 

 

PRZYGOTOWANIE TARTY:

Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do wypieku tart (wcześniej wysmarowaną delikatnie masłem). Następnie spód nakłuwamy widelcem w wielu miejscach, przykrywamy folią i wysypujemy jakiś „obciążnik”, np. fasolki tak, aby przykryły całe dno. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez10-15 minut, aż dół ciasta będzie podpieczony, ale nadal miękki. Następnie usuwamy fasolki, powtórnie nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy z powrotem do piekarnika, na ok. trzy minuty, aż ciasto zacznie zmieniać kolor.

 

 

Wyjmujemy ciasto, ostudzamy i smarujemy cienką warstwę ciepłej glazury. Na to wykładamy krem patissiere, a na wierzchu układamy truskawki, które również możemy posmarować glazurą.