Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Fasolowe inspiracje

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2016.01.04
Doceń i poleć nas
0
0

Sałatka jarzynowa z soczewicą i fasolą

 

Składniki:

- 10-15 dag soczewicy

- 30 dag warzyw (marchew, pietruszka, seler)

- 20 dag ziemniaków

- 1 ogórek kiszony

- 1 jabłko

- 1 mały słoik majonezu

- natka pietruszki

- sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Soczewicę oraz fasolę płuczemy, moczymy na noc w wodzie. Rano wodę zlewamy a napęczniałe nasiona zalewamy świeżą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu soczewicę odcedzamy i studzimy. Warzywa i ziemniaki myjemy, gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórek i jabłko obieramy i też kroimy w kostkę. Soczewicę, ziemniaki, warzywa, ogórek i jabłko mieszamy z częścią majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na wierzch sałatki wylewamy resztę majonezu, dekorujemy natką pietruszki. Podajemy schłodzoną.

 

 

Sałatka wielosmakowa

 

Składniki:

- 2 czerwone papryki

- 2 brzoskwinie, świeże lub z puszki

- 3 plastry ananasa z puszki

- 15dag sera feta

- puszka czerwonej fasoli

- mała puszka kukurydzy

- sól, biały pieprz do smaku

- 2 łyżki oliwy

 

Sposób wykonania:

Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy. Umyte papryki dzielimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski a brzoskwinie i ananasa w kostkę. Ser feta też kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.

 

 

Sałatka w ananasie

 

Składniki:

- 1 ananas

- szklanka ugotowanego ryżu

- 2 cebulki dymki

- czerwona papryczka chili

- pół pęczka szczypiorku

- kilka gałązek natki pietruszki

- po łyżce: sosu sojowego, miodu, oleju arachidowego lub oliwy

 

Sposób wykonania:

Ananasa dokładnie myjemy i razem z liśćmi przekrawamy na pół. Łyżką wykrawamy miąższ, który kroimy w kostkę. Dymki, szczypiorek i pietruszkę drobno siekamy, chili oczyszczamy z nasion i drobniutko kroimy. Do ugotowanego ryżu dodajemy sos sojowy i przesmażamy go około 5 minut na oleju. Później ryż mieszamy z pozostałymi składnikami i miodem. Otrzymaną sałatką jarzynową napełniamy wydrążonego ananasa.

 

Fasola z chrzanem

 

Składniki:

- szklanka fasoli

- korzeń chrzanu

- 2 łyżki posiekanego, świeżego estragonu

- 1 jajo

- pojemniczek kefiru

- sok z cytryny

- 2 łyżki oleju

- sól, pieprz, cukier

 

Sposób wykonania:

Fasolę płuczemy, moczymy na noc. Rano zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Osączamy i jeszcze ciepłą mieszamy z utartym chrzanem i sokiem z cytryny, studzimy. Jajo gotujemy na twardo, białko siekamy i dodajemy do fasoli chrzanem. Żółtko ucieramy z olejem i łączymy z kefirem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatkę, posypujemy estragonem.

 

 

Sałatka z białej fasoli z ziołami

 

Składniki:

- 40 dag białej fasoli z puszki

- cebula

- 2 pomidory

- po kilka gałązek natki i mięty

- 3 łyżki białego octu winnego

- 2 łyżki oliwy

- ząbek czosnku

- 4 łyżki bulionu warzywnego

- 2-3 gałązki szczypiorku

- sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Fasolę płuczemy na sicie i dokładnie osączamy. Cebulę siekamy, pomidory kroimy w niedużą kostkę. Listki natki i mięty siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Bulion łączymy z octem winnymi oliwą, dodajemy czosnek, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa i zioła polewamy sosem, mieszamy, wstawiamy na 10 minut do lodówki. Ozdabiamy kilkoma gałązkami szczypiorku.

 

 

Kolorowa sałatka fasolowa

 

Składniki:

- po 50 dag zielonej i żółtej fasolki szparagowej

- 50 dag białej fasoli

- 2 czerwone cebule

- 2 ząbki czosnku

- 6 łyżek soku z cytryny

- 10 łyżek oliwy

- natka pietruszki

- sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Żółtą i zieloną fasolkę szparagową kroimy na kawałki o długości 2 cm., wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 10 minut, odcedzamy. Fasolkę białą zalewamy zimną wodą, gotujemy około 50 minut, solimy, osączamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z sokiem z cytryny. Dodajemy cebulę, natkę, oliwę, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Fasolki i białą fasolę wkładamy do salaterki, polewamy sosem, mieszamy i wstawiamy na 10 min. do lodówki.