Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Drożdżowe wypieki – ABC przygotowania

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.02.10
Doceń i poleć nas
0
0

Drożdżowe wypieki

 

Wiele osób sądzi, że przygotowanie pysznych, drożdżowych bułek i innych wypieków, jest bardzo trudną sprawą. Nic bardziej mylnego. Przygotowanie smacznych bułek drożdżowych jest proste i zawsze nam się one udadzą, o ile będziemy przestrzegali kilku zasad. Po pierwsze do przygotowania drożdżowych wypieków powinniśmy używać składników w temperaturze pokojowej, czyli wyjętych z lodówki przynajmniej 3 godziny przez naszym przystąpieniem do pracy.

Po drugie w miejscu, w którym przygotowujemy ciasto drożdżowe powinno być zamknięte okno, nie może też być w nim żadnych przeciągów. Po trzecie i chyba najważniejsze – ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, tzn. zagniatać je energicznie nie krócej, niż 20 minut. Ciekawe jest to, że przepisy na bazie ciasta drożdżowego wykorzystywane są w kuchniach narodowych wielu krajów. Oto kilka przykładów.

 

 

Brioszki – francuskie bułeczki

Składniki:

- 40 g. świeżych drożdży

- pół szklanki mleka (ok. 100 ml) 

- ok 400 g. mąki

- 4 łyżki cukru

- 80 g masła 

- 3 łyżki kwaśnej śmietany

- 3 jajka w temp. pokojowej

- łyżeczka esencji waniliowej

- szczypta soli

- 350 g. śliwkowych powideł lub innego dżemu

- szklanka wiórków kokosowych

- rozkłócone jajko do posmarowania wierzchu brioszek

- mąką do posypania stolnicy w czasie wałkowania ciasta

- łyżka masła do wysmarowania tortownic

 

 

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzewamy w garnuszku i przelewamy do plastiowej lub szklanej miski. Dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i mieszamy drewnianą łyżką, aż się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

 

 

 


 

Do zaczynu drożdżowego dodajemy przesianą mąkę, roztopione wcześniej i ostudzone masło, sól, śmietanę, jajka, esencję. Przez 20 minut energicznie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy ją do miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.

 

 

Po wyznaczonym czasie ciasto "odgazowujemy", uderzając w nie pięścią i przez chwilę ponownie wyrabiamy. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 45x65 cm.

 

 

Otrzymany w ten sposób placek smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Powstałą "roladę" kroimy na części/plastry szerokości 3-4 cm.

 

 

Takie bułeczki układamy w tortownicach wysmarowanych masłem. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 30 minut.

 

 

Wyrośnięte brioszki smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 40 minut.

 

Najprostsze bułeczki drożdżowe

Składniki:

- 1/4 margaryny (w temp. pokojowej)

- 5 dkg. drożdży

- 0,5 kg mąki

- 2 żółtka (w temp. pokojowej)

- szczypta soli

- 1 szklanka mleka (w temp. pokojowej)

- 1 szklanka cukru

- dowolny dżem

- rozmieszane białko jajka 

- sezam i brązowy cukier do posypania

 

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy na małym ogniu, jednocześnie rozpuszczając w nim margarynę, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy mleko jest lekko ciepłe wszystkie składniki ciasta (drożdże, cukier, mąkę, żółtka, sól) łączymy w misce i dokładnie zagniatamy (dość długo i intensywnie, ok. 20 minut, aż ciasto zrobi się ciepłe). Miskę przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie.

Gdy ciasto podwoi objętość należy je jeszcze chwilę mieszać ręką (wyrabiać). Następnie odrywamy spore kawałki ciasta, kształtujemy z nich placki, nakładamy dżem, zawijamy i formujemy bułeczki.

Uformowane ponownie odstawiamy w cieple miejsce na ok. 20 minut. Bułeczki smarujemy białkiem jajka. Część posypujemy brązowym cukrem a część sezamem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temp. 180 stopni na złoty ok. 20 - 25 minut.

 

 

Arabski chleb pita

Składniki:

na chleb pita:

- 15 g. drożdży

- 1/2 łyżeczki cukru

- 350 g. mąki pszennej

- 250 g. mąki żytniej razowej

- 1 łyżeczka soli

- 5 łyżek oleju

- 1.4 l. ciepłej wody

 

 

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z połową ciepłej wody i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Mąki i sól wsypujemy do miski, wlewamy rozczyn, pozostałą wodę i 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy. 

 

 

Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy ciasto - powinno być lśniące i gładkie. W razie potrzeby, jeśli ciasto za bardzo się klei, dosypujemy mąkę.

 

 

Wyrobione formujemy w kulę, smarujemy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

 

 

Następnie ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy je na placuszki ok. centymetrowej grubości i zwilżamy je lekko wodą. Pity pieczemy bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 8 min. w temp. 200 stopni.

 

 

Włoski chlebek z suszonymi pomidorami

Składniki:

- 1,2 kg. mąki pszennej

- 2 łyżeczki soli

- 2 łyżki cukru pudru

- 40 g. świeżych drożdży

- 400 ml. ciepłego mleka

- 3 średniej wielkości, świeże pomidory

- 5 łyżek oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami

- 5 łyżek oliwy z oliwek

- szklanka suszonych pomidorów odsączonych z oliwy

- duża cebula

 

 

Przygotowanie:

Świeże pomidory sparzamy we wrzącej wodzie i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki, a następnie za pomocą blendera, rozbijamy na puree. Odstawiamy na bok.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, cukier i mieszamy. Robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże rozrobione w 150 ml. ciepłego mleka. Pozostałe mleko mieszamy z pomidorowym puree, dodajemy do mąki razem z oliwą z oliwek i oliwą z pomidorów. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wykładamy na stolicę posypaną mąką i wyrabiamy 10 minut aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i zostawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość.

Następnie ponownie wykładamy je na stolnicę, dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz posiekaną cebulę. Zagniatamy aż warzywa będą równomiernie rozłożone w całym cieście.


Formujemy 4 okrągłe bochenki i układamy po 2, na dwóch wysmarowanych tłuszczem blachach. Przykrywamy i odstawiamy na 45 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 50 minut.

 

 

Bułka pszenna z ziemniakami

Składniki:

- 20 g. drożdży

- 1/2 l. mleka

- 50 g. cukru

- 30 g. ugotowanych ziemniaków

- 1 kg. mąki pszennej

- łyżka czarnuszki

- sól do smaku

- tłuszcz do posmarowania formy

 

Przygotowanie:

Drożdże rozdrabniamy, łączymy z cukrem i połową mleka w temperaturze pokojowej. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Mąkę przesiewamy i łączymy z drożdżowym zaczynem, przetartymi ziemniakami, solą, czarnuszką i pozostałym mlekiem. Wszystko mieszamy, a następnie przez ok. 10 minut wyrabiamy ciasto. Tak, aby było gładkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

 

 

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem, ponownie przykrywamy i odstawiamy, aby znowu wyrosło. Wierzch ciasta zwilżamy delikatnie dłonią, zamoczoną w wodzie. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut.  Po tym czasie wyjmujemy je z piecyka i studzimy na kratce.

 

 

Smacznego!