Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Domowe przetwory

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2014.09.16
Doceń i poleć nas
0
0

Nasze ulubione przetwory z owoców to niewątpliwe konfitury i dżemy z truskawek, jabłek i porzeczek, powidła śliwkowe i wiśniowe, a także soki z malin i czarnej porzeczki. Natomiast do najpopularniejszych przetworów warzywnych należą konserwowe i kiszone ogórki, marynowana papryka i grzyby, buraczki z cebulą i papryką czy kolorowe sałatki z cukinii, marchewki i papryki. Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów na przetwory, których nie powinno zabraknąć w żadnej domowej spiżarni.

 

 

 

 

 Powidła śliwkowe z czekoladą

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Śliwki płuczemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
  2. Miąższ mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy na patelnię lub do garnka z grubym dnem.
  3. Na małym ogniu smażymy przez około 1 godz., tj. do momentu aż masa będzie ciemna i gęsta. W międzyczasie mieszamy, uważając, aby śliwki się nie przypaliły.
  4. Dodajemy cukier i smażymy przez co najmniej 30 min, aż powidła zyskają odpowiednio gęstą konsystencję.
  5. Na koniec do gęstej masy dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Roztapiamy ją, a masę zagotowujemy.
  6. Gotowe powidła przekładamy do słoiczków.

  

Dżem z dyni z galaretką pomarańczową

Składniki:


Przygotowanie

  1. Dynię myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc.
  2. Rano odlewamy 1 szklankę powstałego soku, a pozostałą dynię gotujemy przez 2 godziny.
  3. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Następnie gotujemy jeszcze przez godzinę, mieszając, by masa się nie przypaliła.
  5. Odlany sok zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki i sok z cytryny (bądź kwasek).
  6. Następnie płyn wlewamy do ugotowanej masy z dyni i gotujemy całość przez pół godziny.
  7. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.