Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Domowe pieczywo

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.27
Doceń i poleć nas
0
0

Domowe pieczywo

 

Samodzielne przygotowanie różnych potraw i dań w zaciszu własnej kuchni daje dużą satysfakcję. Jeszcze większą jest ono w przypadku domowego, samodzielnego wypieku chleba i innych rodzajów pieczywa.

 

Między innymi dlatego, że jest to sztuka trochę zapomniana, pozornie sprawia wrażenie, że wymaga tajemnej wiedzy i niebywałych umiejętności. A tak naprawdę samodzielne upieczenie chleba czy bułek nie jest skomplikowane.

Natomiast ich zapach unoszący się w całym domu jest bezcennym doznaniem.


Prosty, 100% razowy chleb na zakwasie

 

Składniki:

- 200 g. zakwasu zytniego

- 80 dag. mąki pszennej razowej

- 40 dag. mąki żytniej razowej

- 500 ml wody

- 2 1/2 dag. świeżych drożdży

- 150 ml mleka

- 2 łyżeczki soli

- łyżeczka cukru

- 2 łyżki oliwy i garść mąki do wysypania formy 

- 3 garści suszonej żurawiny

 

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy i zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i jedną łyżkę mąki pszennej. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Mąki, sól i żurawinę mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy zakwas i wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy i dodajemy wodę. Wyrabiamy rękoma około 15 minut. Przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.

 

Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką formy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (50 minut).

 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut.

 

Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim

 

 

Składniki:

zaczyn:

- 155 g. mąki orkiszowej razowej

- 110 g. zakwasu (użyłam żytniego, sposób jego przygotowania dostępny jest tu

)

- pół szklanki wody

zaparka:

- 100 g. razowej mąki orkiszowej

- ok. 3/4 - 1 szkl. gorącej wody

- 1 łyżeczka soli

 

ciasto właściwe:

- zaczyn

- zaparka

- 600 g. razowej maki orkiszowej

- od 2 do 4 szklanek wody (jej wchłanianie zależy od mąki jakiej używamy)

- łyżka soli

- łyżeczka cukru trzcinowego

- suszone śliwki

- 2 garści siemienia lnianego

+ tłuszcz i otręby pszenne do formy

 

Przygotowanie:

Składniki zaczynu łączymy ze sobą, mieszamy - powinno powstać zwarte ciasto, z którego formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 8 godzin.

Składniki zaparki mieszamy i również odstawiamy na 8 godzin.

Gdy zaczyn i zaparka są już gotowe łączymy je z pozostałymi składnikami ciasta - powinno być zwarte, a nie luźne i wodniste. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Po godzinie przekładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem (używam oleju rzepakowego) i wysypanej otrębami. Zwilżamy z wierzchu wodą, wygładzamy dłonią i odstawiamy do wyrastania na kolejnych 10 godzin.

Po tym czasie ponownie zwilżamy wierzch chleba wodą, nacinamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.

 

Bułki kukurydziane:

 

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

- 1 i 1/4szklanki maślanki 

- 1 i 3/4 łyżeczki soli

- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej 

- 1/2 szklanki ciepłej  wody

- 1 łyżeczka cukru

- 1 duże jajko

- 3 i 1/2 do 4 szklanek mąki pszennej

- łyżka oliwy

- 3 dag. drożdży

 

Przygotowanie:

 

 

Drożdże rozpuszczamy w wodzie wraz z cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 minut. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą, jajko, sól, cukier, maślankę, oliwę i drożdżowy zaczyn. Wszystko mieszamy a następnie przez 10 minut wyrabiamy ciasto, aż stanie się sprężyste, gładkie i jednolite.

 

Czystą miskę smarujemy niewielką ilością oliwy, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na 1,5 h.

 

Po tym czasie dzielimy je na ok. 16 części, z których formujemy bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i ponownie odstawiamy w cieple miejsce, na ok. 40 minut. 

 

Bułki pieczemy w temp. 195 stopni przez ok. 20 minut.