Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Domowe likiery i nalewki

Sylwia Małachowska
Doceń i poleć nas
0
0

Domowe likiery i nalewki

Picie… a raczej sączenie słodkich nalewek i likierów wydaje się być domeną pań. Panowie raczej w nich nie gustują.

Pamiętajmy jednak, że nalewki i likiery możemy zrobić samodzielnie w domu, nie tylko ze słodkich owoców czy innych składników, ale również bardziej kwaśnych, tak, aby w pełni odpowiadały one naszym gustom i smakowi.

Ponadto buteleczka domowej nalewki czy likieru własnej roboty może być świetnym prezentem urodzinowym czy nawet ślubnym.

Nalewka z aronii

Składniki:

- 1 kg dojrzałych owoców aronii

- 1/4 l. spirytusu

- 1/4 l. wódki

- skórka otarta z dwóch cytryn

- 8 goździków

- posiekana laska wanilii

- 0,5 kg cukru

- pół laski cynamonu (można zastąpić szczyptą cynamonu mielonego)

Przygotowanie:

Owoce myjemy, suszymy a następnie ugniatamy i przekładamy do gąsiorka. Dodajemy wanilię, cynamon, goździki i skórkę z cytryny. Spirytus mieszamy z wódką, po czym zalewamy nimi owoce. Przechowujemy w ciepłym i ciemnym miejscu co najmniej przez miesiąc. Po tym czasie nalewkę zlewamy do innego naczynia, a pozostałe owoce zasypujemy cukrem. Mieszamy je energicznie potrząsając. Tak przygotowany zaczyn ponownie odstawiamy w ciepłe i zaciemnione miejsce. Codziennie potrząsamy naczyniem do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po około miesiącu zalewamy syrop, przefiltrowując oraz wyciskając owoce przez bawełnianą szmatkę. Łączymy go z poprzednio zlaną nalewką.

Tak otrzymaną nalewkę przefiltrowujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 5 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.

Likier kokosowy

Składniki:

- 200 g. wiórek kokosowych

- 0,7 l. wódki

- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego

Przygotowanie:

Wiórki wsypujemy do litrowego słoika i zalewamy wódką. Sloik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy nim.

Po 14-tu dniach wiórki odcedzamy, dobrze odciskając je z wódki za pomocą gazy (można je potem użyć np. do kokosanek). Do wódki dodajemy mleko skondensowane i trzepiemy trzepaczką (nie mikserem) przez kilka minut. Rozlewamy butelek i wstawiamy do lodówki przynajmniej na jeden dzień.

Nalewka winogronowa

Składniki:

- 3 kg. ciemnych winogron (drobnych, rosnących najczęściej w przydomowych ogródkach)

- 600-700 ml. spirytusu

- 3/4 łyżeczki goździków

- laska wanilii

- 1-3 szklanki cukru (w zależności od własnych upodobań i smaku-słodkości winogron)

Przygotowanie:

Winogrona myjemy i przebieramy, wybierając te, które nie są zgniłe, pogniecione, etc. Wkładamy je do dużego słoika, dodajemy goździków, wanilię i zalewamy wszystko spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 tygodnie.

Po wskazanym czasie winogrona odcedzamy, spirytus przelewamy do butelek i odstawiamy. Owoce natomiast zasypujemy cukrem i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 10 dni. Mieszamy je raz dziennie, aby ułatwić wydzielanie soku. Następnie uzyskany w ten sposób, winogronowy syrop, łączymy z odcedzonym wcześniej spirytusem.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Nalewką można się delektować po ok. 3 miesiącach.