Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Domowe batony musli

Anna Pytel
Utworzono: 2014.01.10
Doceń i poleć nas
0
0

Domowe batony musli

Wraz z modą na zdrowy styl życia pojawiły się w naszych sklepach batony musli. Choć reklamowane są jako żywność dietetyczna, w rzeczywistości ich skład może wprowadzić w osłupienie. Niestety często zdarza się tak, że zawierają one mnóstwo cukru lub jego zastępników, a także oleje rafinowane, ulepszacze, barwniki i konserwanty. Do tego nierzadką praktyką jest "wzbogacanie" ich polewami czekoladowymi czy jogurtowymi, będącymi źródłem tłuszczy nasyconych i wyjątkowo niepolecanych tłuszczy trans. W wyniku tych wszystkich zabiegów, gdy mamy ochotę na coś słodkiego mniej szkodliwe dla zdrowia okazuje się zjedzenie kilku kratek gorzkiej czekolady.

Batony musli to jednak świetny pomysł na pożywny i szybki posiłek, dlatego nie powinniśmy zupełnie z nich zrezygnować, lecz po prostu przygotujmy je sami w domu. Wówczas będziemy mieli pewność, że zawierają tylko pełnowartościowe składniki, które rzeczywiście dostarczą nam dawki błonnika, witamin i mikroelementów. Do tego ich zrobienie wcale nie jest trudne. Doskonale nadadzą się na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek, szczególnie, gdy popijemy je szklanką soku pomarańczowego.

 

Na 12 sztuk takich batoników będziemy potrzebować 50 g suszonej żurawiny, 100 g suszonych fig, 100 g suszonych moreli, 60 g migdałów, 50 g nasion słonecznika bez łupin, 50 g płatków owsianych, 60 g mąki pszennej, 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz 4 łyżki miodu. Figi, morele i migdały siekamy na drobne kawałki. Łączymy je z żurawiną, pestkami słonecznika, płatkami owsianymi oraz mąką, po czym zalewamy sokiem i miodem. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy zwięzłą masę. Prostokątne formy wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie przekładamy do nich "ciasto", a następnie wyrównujemy nożem na grubość ok. 1 cm. Pieczemy przez ok. 20 min w 190 stopniach, aż masa się zarumieni. Po ostudzeniu kroimy w prostokąciki. Batony musli gotowe!