Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Domowe aromatyczne chlebki

Anna Pytel
Utworzono: 2016.01.11
Doceń i poleć nas
0
0

Własnoręcznie zrobiony bochenek korzennego chleba to znakomita propozycja na leniwe śniadanie w gronie najbliższych. Przedstawione przepisy to doskonała propozycja dla osób, które nie mają doświadczenia w wypiekaniu domowego chleba. Ich wspaniałe korzenne aromaty znakomicie komponują się z różnymi konfiturami czy twarożkiem i miodem.
 

Chleb cynamonowo-rodzynkowy

 



Składniki:
1 ½ szklanki ciepłej wody
łyżeczka drożdży
¾ szklanki mąki pszennej chlebowej
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki soli
½ szklanki rodzynek
½ łyżki cynamonu
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W dużym naczyniu łączymy mąkę, cukier, oliwę, sól, rodzynki i cynamon. Dodajemy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Całość przekładamy do nasmarowanej formy na chleb. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by wyrosło. Następnie formę przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Przed pieczeniem ciasto przez 30 min powinno stać już bez przykrycia w temperaturze pokojowej. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 35 min, albo do chwili, aż chleb uzyska złoty kolor. Przed ostatnimi 15 min w piekarniku formę przykrywamy folią, co zapobiegnie przypaleniu się chleba. Chleb najlepiej jest kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
 

Chleb cytrynowo-makowy



Składniki:
½ kostki miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1/3 szklanki mleka
2 łyżki maku
Przygotowanie:
Mikserem ubij masło z cukrem. Do ubijanej masy po kolei dodawaj: jajka, skórkę z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, mleko i ma końcu mak. Ciasto przełóż do nasmarowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 50-55 min (lub gdy patyczek wkładany do ciasta będzie suchy). Pozostaw na 15 min do ostygnięcia.
 

Chleb bananowy z czekoladą i orzechami włoskimi



Składniki:
4 zmiażdżone banany
½ szklanki cukru
¼ szklanki jasnego brązowego cukru
½ kostki rozpuszczonego i ostudzonego masła
¼ szklanki pełnego mleka
1 duże jajko
1 ½ szklanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
¾ szklanki grubo startej czekolady deserowej lub czekoladowych kropelek
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
W jednym naczyniu utrzyj banany, cukier, masło, mleko i jaja, a w drugim mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie mokre składniki połącz z suchymi. Dokładnie utrzyj, a następnie dodaj czekoladę i rodzynki. Piecz przez 50-55 min (lub gdy patyczek wkładany do ciasta będzie suchy). Pozostaw na 15 min do ostygnięcia.