Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Domowa uprawa awokado

Dorota Piotrowska
Utworzono: 2014.01.24
Doceń i poleć nas
0
0

Domowa uprawa awokado

 

Awokado to krzaczaste drzewko średniej wysokości, dostarczające niezwykle bogatych w witaminy oraz sole mineralne owoców, pochodzące z tropikalnych rejonów Ameryki. Na plantacjach w ciągu roku z jednej rośliny można uzyskać ich do pięciuset, przy czym niektóre z nich dochodzą do masy nawet jednego kilograma. Można je również uprawiać w warunkach domowych. Chociaż pewnie nie uzyskamy tak spektakularnych plonów, awokado świetnie sprawdza się jako roślina ozdobna.

Drzewko to wymaga stanowiska dobrze oświetlonego i słonecznego. Do kwitnienia i owocowania potrzebuje dużej wilgotności oraz stałej temperatury na poziomie dwudziestu dwóch stopni. Nie toleruje zaś temperatur poniżej zera. Latem podlewać należy je obficie, szczególnie duże okazy, nigdy nie dopuszczając do przesuszenia podłoża. Wiosną i jesienią wystarczy podlać je dwa razy w tygodniu, a zimą pozwalamy roślinie przejść w stan spoczynku, ograniczając porcje wody do minimum. Ogólnie w ciągu sezonu wegetacyjnego gleba powinna być zawsze wilgotna oraz żyzna, bogata w próchnicę i związki odżywcze. Najlepiej w hodowli sprawdzi się kombinacja piasku i torfu w stosunku 1:2. Mieszanka taka jest dość przepuszczalna i zatrzymuje wilgoć. Ważne jest również zapewnienie odpowiednio dużej doniczki, wybierając jak największe jej rozmiary. Gdy drzewko osiągnie oczekiwaną wysokość, przytnijmy jego szczytowy pąk, by się rozkrzewiło. Możemy również regularnie przycinać jego gałązki, by nadać mu pożądany pokrój.

Awokado możemy kupić jako podrośniętą sadzonkę, lecz również możliwe jest wyhodowanie go samodzielnie z pestki. Należy w tym celu wbić w dolną, szerszą jej część trzy wykałaczki i oprzeć ją nimi na dnie słoika wypełnionego wodą do 1/3 jej wysokości. Po ok. 2-6 tygodniach przetrzymywania w mocno nasłonecznionym miejscu pojawią się pierwsze korzonki. Kiedy sięgną one dna naczynia, należy przenieść nasienie do dużego pojemnika z mieszanką piasku i torfu tak, by 1/3 jego szczytowej części wystawała ponad ziemię. Podlewamy obficie po każdorazowym przeschnięciu wierzchniej warstwy gleby.