Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Dlaczego warto jeść mango?

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Sok z mango - dlaczego warto pić

Dlaczego warto jeść mango?

Owoce tropikalne coraz częściej goszczą na półkach sklepowych i na naszych stołach. Zakup owoców dobrej jakości nie jest już taki trudny, a ponadto są one dostępne przez cały rok. Jednym z owoców, które coraz bardziej zyskują na popularności jest mango. Jedzone jest zarówno na surowo, jak i występuje w formie przetworzonej, jako element deserów, soków owocowych lub suszone. Dlaczego warto jeść mango?

Sprzymierzeniec w walce z nadwagą

Mango jest słodkie i bardzo smaczne, a zawiera stosunkowo niewiele kalorii. W stu gramach miąższu jest około 57-60 kcal. Poza tym mango cechuje dość duża zawartość błonnika (1,5 g na 100g miąższu). Błonnik, dzięki temu że wchłania wodę i pęcznieje w układzie pokarmowym zmniejsza uczucie głodu i sprawia, że na dłużej zrezygnujemy z podjadania.

Pomaga zachować młodość i urodę

Mango jest także źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają niszczyć wolne rodniki. Krótko mówiąc przeciwutleniacze chronią przed starzeniem się nie tylko skóry, ale także innych układów organizmu, jednocześnie chronią nas przed chorobą nowotworową, astmą, niektórymi chorobami serca lub stanami zapalnymi. Dzięki zawartości beta karotenu spożywanie mango pomoże nam także uzyskać piękną opaleniznę. Ponad to w mango jest dużo witamin A oraz E, które korzystnie wpływają na naszą skórę oraz wzrok.

Pomaga walczyć z chorobami

Jak się okazuje mango ma także niezwykłe właściwości zdrowotne. Jedzenie tego owocu pomaga łagodzić stany zapalne. Ponad to spożywanie mango pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi a tym samym zapobiegać chorobom serca i układu krążenia. Duża zawartość witaminy C oraz witamin z grupy B pomogą wzmocnić naszą odporność i układ nerwowy. Poza tym mango to kopalnia ważnych dla naszego zdrowia minerałów, zawiera miedź, potas, oraz magnez. Ten ostatni jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni a także układu nerwowego!

Uwaga! Mimo, że mango nie zawiera zbyt wielu kalorii i jest bardzo zdrowe, musimy być ostrożni. Ponieważ mango ma w sobie wiele cukrów prostych nie jest to najlepszy owoc dla diabetyków.