Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Dlaczego warto jeść kiszonki

W miesiącach letnich mamy swobodny i nieskrępowany dostęp do najróżniejszych warzyw i owoców. Do ich jedzenia zachęca nie tylko owa dostępność, ale również stosunkowa niższa cena. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda jesienią i zimą, gdy sezonowych warzyw i owoców brakuje, a te, które są, pochodzą z importu lub odstraszają swoimi cenami.

Dlatego też warto zawczasu pomyśleć o tym, jak zachować na później, te letnie i wiosenne skarby. Część z nas robi przetwory takie jak dżemy, sałatki i inne. Alternatywą dla nich jest kiszenie… i to kiszenie nie tylko warzyw i warzywnych mieszanek, bo kisić można również owoce. Dlaczego warto to robić?

Proces kiszenia sprawia, że w warzywach i owocach spada ilość cukrów, a co za tym idzie, stają się one mniej kaloryczne i są lepiej trawione. Kiszenie nie wpływa negatywnie na wartości odżywcze produktów. Mało tego wzrasta w nich zawartość witaminy C oraz witamin z grupy B.

Kiszonki zawierają również bakterie pro biotyczne, które mają pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit, chronią przed grzybicą, a dzięki temu polecane są po kuracjach antybiotykowych. Warto również wiedzieć, że kiszone warzywa i owoce pomagają budować tkankę kostną, zapobiegają zaparciom i anemii, regulują ciśnienie krwi i wzmacniają układ odpornościowy.