Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wyprzedaż
Wczytywanie...
Kategorie

Dlaczego warto jeść kasze?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.04.09
Doceń i poleć nas
0
0

Dlaczego warto jeść kasze

Kasze od dawien dawna były składnikiem dań kuchni staropolskiej. Pojawienie się ziemniaków wpłynęło na zmniejszenie popularności przetworów zbożowych i dziś to właśnie ziemniaki królują na Polskim stole.

Skład i właściwości różnego rodzaju przetworów zbożowych powinny nas zachęcić do wprowadzenia tych produktów do naszej diety. Dlaczego warto jeść kasze? Bo są one bogactwem witamin, minerałów i węglowodanów potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania.

Witaminy i minerały

Różnego rodzaju kasze to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Najlepsze są kasza gryczana i jęczmienna. Wszystkie gatunki kasz są magazynem witaminy B1 a także fosforu, wapnia, potasu, magnezu i ważnego w walce z anemią żelaza. Ponad to kasze z pełnego ziarna mają bardzo dużo błonnika (kasze polerowane mają go nieco mniej).

Białko

Kasze są także bogatym źródłem białka roślinnego. Podawane z produktami pochodzenia zwierzęcego stanowią zdrowy posiłek.

Węglowodany

Kasze to produkty wysokoenergetyczne ponieważ zawierają łatwo przyswajalne węglowodany. Dlatego zwykła owsianka powinna nam dostarczyć energii na cały dzień. Co ciekawe spożywanie płatków i otrębów owsianych pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzięki substancjom psychoaktywnych zawartych w ziarnach owsa przetwory z tego zboża pomagają zwalczyć depresję czy uzależnienie od tytoniu!

Inne właściwości lecznicze

Ponieważ grube kasze i otręby to produkty wysokoresztkowe zawierające dużo błonnika pomagają one walczyć z problemami trawiennymi. Działają na perystaltykę jelit, mają właściwości przeczyszczające. Pomogą wyregulować pracę układu pokarmowego, zapobiegać zaparciom a nawet powstawaniu polipów w jelicie grubym (przez co chronią przed nowotworem jelita grubego).Kleiki z kaszy manny, kuskus, grysiku kukurydzianego polecane są osobom cierpiącym na choroby wątroby, dróg żółciowych, nerek, układu pokarmowego oraz rekonwalescentom, ponieważ są lekko strawne.

Ponad to gotowanie kaszy jest dość szybkie i nie musimy jej jakoś specjalnie przygotowywać do obróbki. Kasze pasują zarówno do dań mięsnych jak i jarskich czy słodkich przekąsek, więc każdy znajdzie coś dla siebie.