Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Dlaczego warto jeść jabłka?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.04.10
Doceń i poleć nas
0
0

Uśmiechnięta dziewczyna trzymająca jabłka

Dlaczego warto jeść jabłka?

Anglicy mawiają „An apple a day keeps a doctor away”, bo według nich regularne spożywanie jabłek to klucz do zachowania zdrowia i mają rację. Dlaczego warto jeść jabłka? Bo jabłka są dobre dla naszego zdrowia, urody i pomogą zachować młodość oraz witalność na dłużej.

 

Dla urody

Przede wszystkim duża zawartość witaminy C w jabłkach wspomaga prawidłowe wchłanianie wapnia do organizmu. Wapń zaś wzmacnia zęby, włosy oraz paznokcie. Poza tym gryzienie jabłek wzmacnia dziąsła. Po drugie jabłka niszczą wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia skóry. Dzięki regularnemu spożywaniu jabłek zapewnimy także organizmowi odpowiednie przetwarzanie kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry. W rezultacie w naturalny sposób zabierzemy powstawaniu zmarszczek. Po trzecie, jabłka pomagają w odchudzaniu. Są dosyć sycące a równocześnie zawierają niewiele kalorii. Dzięki temu są naszymi sprzymierzeńcami w walce ze zbędnymi kilogramami.

 

Dla zdrowia

Surowe jabłka chronią przed zaparciami i regulują pracę jelit, dzięki czemu pomagają w walce z problemami trawiennymi. Rozgotowane jabłka są niezastąpionym elementem diety osób z chorobą wrzodową żołądka czy niestrawnością.

Jabłka to także bogate źródło witaminy C, która wspomaga naszą odporność. Najwięcej witamin znajdziemy w dojrzałych, surowych jabłkach jedzonych ze skórką. Kwaśne odmiany jabłek mają więcej witaminy C niż te słodsze. Substancje zawarte w jabłkach wiążąc metale ciężkie pomagają odtruwać organizm, co jest szczególnie ważne dla mieszkańców wielkich miast i palaczy. Poza tym w jabłkach znajdziemy także dużo potasu i żelaza (naszego sprzymierzeńca w walce z anemią).

Dzięki moczopędnemu działaniu jabłek pomagają one przy problemach z obrzękami nóg. Zaparzone skórki tych owoców mają działanie przeciwzapalne i dezynfekujące, dlatego takie napary możemy stosować w chorobach gardła jako płukanki. Co najważniejsze, spożywanie jabłek pomaga w walce z miażdżycą i chorobami serca, gdyż jabłka utrudniają wchłanianie cholesterolu przez organizm. Naukowcy twierdzą także, że regularne jedzenie jabłek pomaga wzmacniać układ nerwowy, mięśnie oraz wątrobę. Niewątpliwie nie powinno zabraknąć tych owoców w naszej diecie, zwłaszcza, że aby zachować zdrowie musimy jeść owoce i warzywa pięć razy dziennie!