Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Dlaczego jeść i jak wyhodować kiełki?

Izabela Skoczylas
Utworzono: 2013.04.09
Doceń i poleć nas
0
0

Jak wyhodować kiełki

Kiełki zyskują w Polsce coraz większą popularność i często pojawiają się w naszych sałatkach czy kanapkach. Szczególnie doceniane są przez wegetarian. Okazuje się, że kiełki mają nawet do 18 razy więcej składników odżywczych niż same ziarna roślin. Enzymy wytwarzane podczas kiełkowania nasion sprawiają, że substancje zawarte w kiełkach są łatwo przyswajalne a ponad to kiełki pomagają w procesie trawienia. Poza tym kiełki są kopalnią mikroelementów, soli mineralnych, witamin, białka, kwasów tłuszczowych Omega-3 a także błonnika. Regularne spożywanie kiełków pomoże nam zachować zdrowie i witalność.

 

Możemy kupować gotowe kiełki lub założyć domową hodowlę. Do produkcji kiełków wystarczy kiełkownik lub zwykły słoik, gaza oraz nasiona na kiełki. Nasiona płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Po kilkunastu minutach zlewamy wodę, przykrywamy słoik gazą i pozostawiamy  w ciepłym miejscu. Przez kilka dni kiełkujące nasiona należy pryskać 2 razy dziennie. Gotowe kiełki przechowujemy w lodówce.

 

Właściwości niektórych kiełków:

 

Brokuł

Dzięki zawartości Sulforanu spożywanie tychże kiełków pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym. Ponad to kiełki brokuł pomagają obniżyć ciśnienie krwi, wzmacniają układ immunologiczny oraz nerwowy i mają właściwości bakteriobójcze. W kiełkach brokuł znajdziemy witaminy A, B1,B2,B3, B5, B6,B9, C oraz E. Oprócz tego mają mnóstwo minerałów, między innymi wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen i mangan. Ponieważ mają one dość pikantny smak nadają się jako dodatek do surówek i kanapek. Pamiętajmy jednak, że możemy je przechowywać w lodówce maksymalnie przez 5 dni, inaczej utracą one swoje cenne właściwości.

 

Soczewica

Kiełki soczewicy mają wyjątkowo dużo kwasu foliowego, dlatego polecane są ciężarnym. Oprócz tego, są źródłem witamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C) oraz składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, selen, sód i siarka. Zawierają też Beta karoten, koenzym Q10 (tak ważny przy dbałości o skórę), błonnik, lecytynę i białko. Dzięki bogactwu witamin i minerałów pomagają one zapobiegać przeziębieniom, mają działanie antynowotworowe, wzmacniają zęby i korzystnie wpływają na cerę, pomagają przy walce z wieloma chorobami (cukrzycy, miażdżycy, kamicy żółciowej).

Nasiona soczewicy przeznaczone na kiełki trzeba moczyć dłużej niż nasiona brokuł, nawet 8 godzin. Kiełki soczewicy możemy jeść surowe lub gotowane na parze.

 

Oprócz opisanych powyżej kiełków, często możemy się spotkać z kiełkami buraka, cebuli, fasoli mung, kapusty, koniczyny, kozieradki, rzeżuchy, pszenicy, rzodkiewki, słonecznika oraz soi. Niektóre z nich mają ostrzejszy, niektóre bardziej delikatny smak, wszystkie nadają się do spożycia na surowo lub jako dodatek do dań gotowanych.