Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Dlaczego awokado jest wyjątkowe?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.11.13
Doceń i poleć nas
0
0

Dlaczego awokado jest wyjątkowe

 

Awokado to jedyny w swoim rodzaju owoc, którym z powodzeniem zastąpić możemy niezdrowe tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego. Gdy jest ono dojrzałe, doskonale się rozsmarowuje, dzięki czemu możemy używać go zamiast masła. Posiada ono zresztą wiele oryginalnych zastosowań w kuchniach etnicznych świata, od mlecznych koktajli w Brazylii, przez pasty w Meksyku, po wegetariańskie sushi w Japonii. Świetnie nadaje się także do sałatek, a nawet na kanapki jako zdrowa alternatywa dla żółtego sera czy wędlin.

 

 

Awokado przez wielu dietetyków uważane jest za posiłek idealny. Jest ono bardzo pożywne jak na "zieleninę", dostarcza ok. 220 kcal/100g, jednak nie są to z pewnością kalorie puste czy szkodliwe. W porcji tej znajduje się 6,3 g błonnika, 1,9 g białka, jedynie 0,4 g węglowodanów i aż 23,5 g tłuszczów, które w głównej mierze odpowiadają za kaloryczność. Nie należy ich się jednak obawiać, gdyż są to przede wszystkim tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3, przyczyniające się do spadku złego cholesterolu LDL, a wzrostu dobrego HDL, pomagające obniżać ciśnienie krwi i pozytywnie wpływające na pracę mózgu. Poza tym owoc ten zawiera liczne witaminy, np. A, B1, B2, C, PP, K, H i kwas pantotenowy, a także w znacznych ilościach wapń, potas i fosfor. Działa również przeciwzapalnie, dzięki zawartości polifenoli i flawonoidów oraz przeciwstarzeniowo, za co z kolei odpowiada antyoksydant glutation, którego awokado jest jednym z niewielu naturalnych źródeł. Owoc ten również dba o nasz wzrok, dostarczając nam luteiny, chroniącej oczy przed skutkami stresu oksydacyjnego.

 

 

 

Oprócz licznych właściwości prozdrowotnych, awokado ma również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jego smak jest delikatny, lekko słony i komponuje się z rozmaitymi produktami. W internecie jest dostępnych wiele różnorodnych przepisów z nim, dzięki czemu bez problemu możemy je włączyć do swojej diety.