Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Dieta na zdrowe włosy

Anita Kazmiruk
Doceń i poleć nas
0
0

Zadbane czarne włosy

Łosoś – ta smaczna ryba bogata jest w proteiny, witaminę D i kwasy tłuszczowe omega-3. Sprawiają one, że wśród wszystkich produktów spożywczych, których jedzenie korzystnie wpływa na stan naszych włosów, łosoś jest prawdziwą gwiazdą.

Fasola – wszystkie odmiany fasoli są źródłem witaminy B6, kwasu foliowego, magnezu i cynku. Dodajcie trochę białej, czarnej lub czerwonej fasoli do codziennej diety, a Wasze włosy z pewnością zyskają na blasku.

Jagody- te pyszne owoce zawierają mnóstwo antyoksydantów, które m.in. chronią nas przed przedwczesnym starzeniem się zarówno włosów, jak i całego ciała.

Orzechy włoskie – to jedyny rodzaj orzechów, który zawiera znaczące ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Są również bogate w biotynę i witaminę E i miedź, które pomagają w ochronie komórek DNA przed zniszczeniem. Natomiast niedobór biotyny może spowodować nadmierne wypadanie włosów. Miedź z kolei pozwala utrzymać naturalny kolor wlosów pełnym blasku i zdrowia.

Szpinak – wpływa korzystnie na włosy dzięki zawartości luteiny, witaminy B, C i E, potasu, wapna, żelaza i magnezu.

Ostrygi – wartościowa ze względu na to, że są bogate w cynk

Białko – pod każdą postacią wpływa pozytywnie nie tylko na nasze kości, ale dzieki witaminie D, B12 i wapnu, wzmacnia włosy.

Jajka – bogate w różnorodne minerały sprawiają, że włosy są zdrowsze i grubsze.

Pomidory – wspaniałe źródło likopenu, który wzmacnia włosy i chroni przed wypadaniem.

Groszek – źródło węglowodanów i potasu, którego włosy potrzebują, aby pozostać zdrowe, silne i błyszczące.