Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Dieta kapuściana

Anita Kazmiruk
Utworzono: 2014.05.15
Doceń i poleć nas
0
0

Danie z kapusty

 

 

Jedną z najpopularniejszych diet, obiecujących utratę zbędnych kilogramów w dość szybkim czasie jest dieta kapuściana. U jej podstawy leży spożywanie dużych porcji kapusty kosztem innych składników. Opiera się na założeniu, że im więcej kapusty zjemy, tym więcej możemy schudnąć, gdyż w jej 100 gramach znajduje się jedynie 20 kalorii. W diecie tej nie stosujemy się wyłącznie kapusty, lecz uzupełniamy ją innymi warzywami i niskokalorycznymi owocami.

 

Najważniejszą zaletą kapusty jest wysoka zawartość błonnika, a więc składnika który pomaga w znacznym stopniu ograniczyć uczucie głodu. Dzięki błonnikowi mniej jemy, co pobudza tkankę tłuszczową do efektywniejszego spalania. Dodatkowo, kapusta zawiera duże ilości potasu, który odpowiedzialny za regulowanie gospodarki elektrolitycznej. Działa także moczopędnie, zapobiegając tym samym zatrzymywaniu wody w organizmie.

Przepis na zupę kapuścianą

 

Kluczowym daniem w tej diecie jest zupa kapuściana. Do jej przygotowania potrzebujemy główkę białej lub włoskiej kapusty, sześć dużych, drobno posiekanych cebul, sześć pomidorów (świeżych lub z puszki), dwie zielone papryki (lub żółta i czerwona), 25 dag marchewki, jeden pęczek selera naciowego oraz przyprawy: pieprz, curry, pietruszkę, koper. Kapustę szatkujemy, a obrane ze skórki pomidory, seler, marchew i paprykę kroimy na drobne kawałki. Warzywa zalewamy około 3 litrami wody i gotujemy. Kiedy składniki będą już miękkie, czyli po upływie około pół godziny, doprawiamy je przyprawami. Ważne jest by nie dodawać do zupy soli, tłuszczu ani bulionu, które odebrałyby jej prozdrowotne właściwości. Przygotowaną zupę będziemy spożywać przez najbliższe siedem dni, dlatego należy przechowywać ją w lodówce i podgrzewać jej tyle, ile w danej chwili mamy zamiar zjeść. Jadłospis należy wzbogacać innymi posiłkami z warzyw i owoców. Można zatem sięgnąć po warzywa gotowane na parze, ziemniaki gotowane w mundurkach, a także po rybę czy brązowy ryż. Jednakże do ich przygotowania nie wolno używać soli, tłuszczu, kostek bulionowych ani cukru. Ważne jest również, by dziennie spożywać co najmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Dopuszczalna jest także herbata i kawa z mlekiem odtłuszczonym, ale bez cukru.

Dieta kapuściana poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, przyśpiesza metabolizm, a także usprawniania procesy trawienne. Szacuje się, że podczas stosowania siedmiodniowej diety kapuścianej można schudnąć od czterech do ośmiu kilogramów. Codziennie należy jeść przynajmniej jeden talerz zupy kapuścianej, którą tak na prawdę można spożywać w nieograniczonych ilościach. Nie wolno natomiast sięgać po inne produkty, niż te, które są dopuszczone w jadłospisie. Co więcej, utrzymanie efektów diety kapuścianej jest możliwe jedynie poprzez stopniowy powrót do dawnych nawyków żywieniowych.