Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Dieta bogata w żelazo

Bartosz Grabowski
Utworzono: 2013.11.08
Doceń i poleć nas
0
0

Świeże warzywa na stole

 

Żelazo jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jest ono składnikiem hemu, związku wchodzącego w skład wielu istotnych białek i odpowiedzialnego za wiązanie tlenu. Obecny jest on między innymi w hemoglobinie, transportującej cząsteczki tlenu we krwi, mioglobinie, gromadzącej je w mięśniach oraz w cytochromach, biorących udział w procesach oddychania komórkowego. Wszystkie te funkcje mają kluczowe znaczenie dla życia, dlatego nawet niewielki niedobór żelaza może mieć poważne konsekwencja dla naszego zdrowia.

 

 

Najczęstsze przyczyny niedostatku tego pierwiastka w organizmie to jego niewystarczająca ilość w diecie, krwawienia, np. w wyniku obfitych i długotrwałych miesiączek lub choroby wrzodowej, albo też nowotwory. Jego niedobór objawia się przede wszystkim anemią, czyli za małą ilością hemoglobiny i erytrocytów we krwi. Ta z kolei skutkuje bladością i suchością skóry, nadmierną męczliwością, dusznościami i palpitacjami serca, łamliwymi paznokciami i włosami. Poza tym żelazo jest katalizatorem syntezy dopaminy, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie narządów ruchu, napięcie mięśni, a także za nasz humor i procesy poznawcze. Dlatego też, gdy mamy go za mało, uczymy się wolniej, nie możemy się skoncentrować oraz bywamy rozdrażnieni i przygnębieni.

 

 

 

Aby uzupełnić niedobory żelaza, wzbogaćmy swój jadłospis w produkty będące jego bogatym źródłem, lecz również takie, które ułatwiają jego przyswajanie. Duże ilości tego pierwiastka znajdują się w podrobach, zwłaszcza w wątrobie, mięsie, rybach, żółtkach jaj, produktach zbożowych pełnoziarnistych, jak chleb razowy czy kasze, nasionach sezamu, dyni i słonecznika, orzechach, niektórych owocach, jak czarna porzeczka, morele, figi i daktyle, zielonych warzywach, burakach, nasionach roślin strączkowych oraz kiełkach. Należy jednak pamiętać, że żelazo z produktów roślinnych wchłania się znacznie gorzej niż jego hemowa odmiana z mięsa. Kilkukrotnie lepsze przyswajanie tego pierwiastka zapewnia dodawanie do posiłków składników bogatych w witaminę C. Natomiast duże ilości błonnika utrudniają jego wchłanianie.