Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Dieta bezglutenowa – produkty wskazane i zabronione

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.01.03
Doceń i poleć nas
0
0

Dieta bezglutenowa – produkty wskazane i zabronione

 

Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu wszystkich produktów zawierających gluten, czyli mieszaninę białek roślinnych, występującą w ziarnach zbóż: pszenicy, jęczmienia żyta. Zabronione są również owies, orkisz i wszystkie produkty z ich dodatkiem. Dietę bezglutenową prowadzą osoby chore na ‘celiakię’ (nietolerancja glutenu), ale przechodzą na nią również ludzie, którzy nie są na gluten uczuleni, ale uważają, że rezygnacja z niego jest korzystna dla ich zdrowia.

 

 

 

 

Prowadząc dietę bez glutenową dobrze jest zapoznać się ze wszystkimi produktami, które zawierają lub nie zawierają glutenu i na podstawie takiego zestawienia komponować codzienny jadłospis.

 

 

 

 

Nie zawierają glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy (z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa, świeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja, mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty, masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek, wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana, wszystkie owoce, cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole, sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, domowe zupy z dozwolonych produktów, proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe.

 

 

 

 

Zawierają gluten: pszenica (i jej dawne odmiany: orkisz, kamut), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies, mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno - zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo - każde - jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta, panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane, napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią, warzywa smażone, panierowane, ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny, kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo, zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem lub z lanym ciastem pszennym, zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, komunikanty z mąki pszennej.

 

 

 

Mogą zawierać gluten: płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem, wędliny (także wysokogatunkowe, jak np. szynka), konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne (parówki, kotlety mielone, burgery, pulpety, etc.), jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny), gotowe sosy, dressingi, majonez, sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe, wsady owocowe, guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy, kawy rozpuszczalne, smakowe alkohole, napoje owocowo-warzywne, jarzynki typu Vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi, sosy sojowe, zupy w proszku, kostki bulionowe, preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty.