Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Dieta a grupa krwi

Anita Kazmiruk
Utworzono: 2014.05.15
Doceń i poleć nas
0
0

Dieta a grupa krwi

 

O rodzaju grupy krwi decyduje zestawy antygenów, obecnych na powierzchni krwinek czerwonych. Wyróżnia się cztery podstawowe grupy: A, B, AB i 0. Okazuje się, że rodzaj grupy krwi jest kluczowy nie tylko w przypadku transfuzji, czy ustalaniu ojcostwa, ale również wpływa na naszą osobowość oraz metabolizm naszego organizmu. Propagatorem idei według, której swoją dietę należy dostosować do grupy krwi był Peter J. D'Adamo. W swojej książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” zaleca różne sposoby odżywania w zależności od posiadanej grupy krwi, dzięki czemu wzmocnimy swoją odporność i zapobiegniemy rozwojowi potencjalnie zagrażających chorób.

 

 

Dieta osób z grupą krwi 0 powinna być wysokobiałkowa i oparta głównie na białkach zwierzęcych. Ich organizm świetnie trawi mięso i ryby, jednak gorzej sobie radzi w przypadku produktów zbożowych czy nabiałowych, których spożycie należy ograniczyć do niezbędnego minimum. Należy wybierać chude mięsa i drób, np. baraninę, cielęcinę, wołowiną, a unikać wieprzowiny czy bekonu. Jeśli chodzi o nabiał, nie wskazane są kefiry, jogurty, maślanki, sery czy mleko, natomiast nieszkodliwymi dla organizmu jest mleko sojowe, sery mozzarella, feta oraz kozi ser.

 

 

Osobom z grupą krwi A szczególnie polecana jest dieta wegetariańska. Niewskazane są produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso i nabiał, które spowalniają metabolizm, tym samym przyczyniając się do powstawania otyłości, a nawet cukrzycy. Osoby z tą grupą krwi powinny zwrócić uwagę na to, by wybierać zdrowe, niskotłuszczowe produkty: owoce i warzywa, ryby, owoce morza, produkty sojowe i zbożowe. Nie należy jednak przesadzać ze spożywaniem pszenicy, która może przyczynić się do zakwaszenia organizmu.

 

 

Dieta dla grupy krwi B jest zrównoważona i urozmaicona. Obejmuje szeroki wachlarz żywności, stanowiący kombinację najlepszych produktów żywieniowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Osoby z tą grupą krwi swobodnie mogą spożywać jaja, nabiał i produkty zbożowe. Powinny wybierać wysokogatunkowe mięso: baraninę, dziczyznę, jagnięcinę, natomiast wystrzegać się wieprzowiny i drobiu. Z ryb należy sięgać po halibuta, flądrę, dorsza, łososia czy makrelę, a unikać tuńczyka oraz skorupiaków. Z produktów zbożowych należy ograniczyć pszenicę, na korzyść kukurydzy i gryki. Odradzane jest spożywanie makaronów i ryżu oraz pomidorów.

 

Dieta polecana dla grupy krwi AB stanowi połączenie diet grupy A i B. Mięso jest odradzane, w szczególności kurczak, a także mięso wędzone oraz zawierające konserwanty. W diecie tej głównym źródłem białka powinny być owoce morza i ryby, w tym łosoś, makrela, pstrąg. Osoby z grupą krwi AB mogą swobodnie spożywać nabiał i jaja, a także większość zbóż i pieczywa. Odradza się jedynie grykę, mąkę kukurydzianą, kaszę, bułki kukurydziane i kaszę gryczaną. Jeśli chodzi o owoce, warto sięgać po winogrona, śliwki, jagody, a unikać mango granatów i pomarańczy. Z warzyw należy unikać karczochów, kukurydzy, papryki i czarnych oliwek.