Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Desery z wykorzystaniem wina

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.06.03
Doceń i poleć nas
0
0

Desery z wykorzystaniem wina

 

Desery z wykorzystaniem wina

Czy wiecie, jak wiele zastosowań ma wino. Możemy je wykorzystać nie tylko jako dodatek do obiadu, podane w stosownym kieliszku. Samo w sobie może być składnikiem wielu dań. Również pysznych deserów. Oto kilka przepisów na to, jak możemy wykorzystać wino, przygotowując różne słodkości.

 

 

Zabajone z pieczonymi owocami

Składniki:

- 6 żółtek

- 5-6 łyżek miodu

- 1/4 szklanki słodkiego wina Marsal 

- owoce - ja użyłam mandarynek, bananów oraz gotowej składanki z puszki z papają, ananasem

- posiekane orzechy, włoskie

- cynamon

- odrobina cukru

 

 

Przygotowanie:

 

 

Banany kroimy i z pozostałymi owocami kładziemy na blasze, posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika (200 stopni) na około 7 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Gdy owoce są chłodne przekładamy je do pucharków. Posypujemy cynamonem i orzechami.

Żółtka z miodem ubijamy trzepaczką w metalowej misce około 2 minut. Następnie miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i na parze ubijamy żółtka mikserem na najwolniejszych obrotach, przez 10 minut. Masa musi zrobić się puszysta i jasna. Następnie bardzo powoli dodajemy wino i miksujemy jeszcze ok. 3 minuty.

Masę wykładamy na owoce. Zabajone możemy podawać na ciepło, lub wstawić do lodówki i poczekać aż się schłodzi.

 

 

Gruszki w winnym sosie

Składniki:

- 3 gruszki

- 1/4 szklanki wody

-1/4 szklanki cukru

- 1/4 szklanki białego wina bita

- śmietana i starta czekolada 

 

 

Przygotowanie:

 

Gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy środek od dołu – zachowując ogonek (nie wyrzucamy go).   W małym garnku do którego są w stanie zmieścić się gruszki, zagotowujemy razem wodę oraz cukier (po 1/4 szklanki) aż zacznie bulgotać.   Do garnka wstawiamy gruszki i dolewamy wino. Dusimy na bardzo małym ogniu przez 20 minut pod przykryciem, często sprawdzając i w dolewając trochę wody, tak aby od dna nic się nie przypaliło.   Po schłodzeniu można podawać gruszki z dodatkiem bitej śmietany i startej na wiórki czekolady. 

 

Mus z moreli 

Składniki:

- 500 g. moreli

- 200 g czereśni

- 100 g cukru

- 1/2 laski wanilii

- 1/2 laski cynamonu

- 3 plastry cytryny

- 1/4 l białego wina

- wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)

- 1/4 l śmietany kremówki

 

 

Przygotowanie:

 

Morele zanurzyć na krótko w gorącej wodzie, a następnie w zimnej. Zdjąć skórkę, owoce przekroić na pół, wyjąć pestki. 3/4 l wody z cukrem, wanilią, laską cynamonową i plastrami cytryny gotować przez chwilę na średnim ogniu. Dodać wypestkowane czereśnie i znów krótko pogotować. Wyjąć cynamon, wanilię i plastry cytryny. Obrane morele pokroić na ćwiartki i włożyć do drugiego garnka. Zalać białym winem i na małym płomieniu gotować 5 minut. 3-4 ćwiartki wyjąć i odłożyć do dekoracji, a resztę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Przecier połączyć z czereśniami w syropie, wymieszać i ostudzić. Ubić śmietanę-kremówkę, odłożoną morelę pokroić na małe kawałki i udekorować deser. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi. 

 

Galaretka z malinami 

Składniki:

- 5-6 dag cukru

- 300 ml gorącej wody

- 500 ml różowego wina musującego

- 2 łyżeczki żelatyny

- 15 dag malin

 

 

Przygotowanie:

Rozpuszczamy cukier w wodzie, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do drugiego rondelka wlewamy trochę wina i wsypujemy żelatynę, a gdy napęcznieje, rozpuszczamy na małym ogniu i energicznie mieszamy z syropem z cukru. Wlewamy pozostałe wino, mieszamy, aż składniki się połączą. Galaretkę studzimy i wstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć, mieszamy z malinami i przekładamy do pucharków. Każdy przykrywamy cienką warstwą przezroczystej folii, wstawiamy do lodówki na 6 godzin.

 

 

Szarlotka z winem

 

 

 

 

 

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki

- 1 margaryna

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/3 szklanki cukru

- 2 jajka

Jabłka:

- 2 kg jabłek

- 1,5 szklanki białego wina

- 0,5 szklanki cukru

- 2 opakowania cukru waniliowego

- 1 łyżeczka cynamonu

- 15 dag rodzynek

- 1 budyń waniliowy

- garść bułki tartej

 

 

Przygotowanie:

Składniki ciasta zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika, resztę włożyć do lodówki.

Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę. Wino zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (aromat cudny). Dodać jabłka, gotować aż staną się miękkie, ale nie rozpadną się zupełnie. Rodzynki sparzyć, dodać do jabłek. Budyń rozrobić z wodą, wlać do jabłek, zagotować. Ciastem z lodówki wyłożyć dno i boki blaszki. Posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika. Piec 40 minut w temp. 180 stopni.

Lody z winem

Składniki: 
6 żółtek 
2 szklanki śmietany kremówki 
1 szklanka mleka 
½ łyżeczki cukru 
½ łyżeczki cukru waniliowego 
¾ szklanki wina czerwonego


Przygotowanie 
Śmietanę, mleko i cukier zagotować mieszając. Gorącą masę delikatnie dolewać do żółtek, mieszając by się nie ścięły. Po połączeniu składników, całość zagotować nadal mieszając, by masa zrobiła się puszysta (trwa to około 5 minut). Na samym końcu dodajemy wino i mieszamy z masą, by stworzyło jednolitą konsystencję. Zostawiamy do wystygnięcia, rozlewamy do foremek na lody i wstawiamy do zamrażalnika.

Jabłka smażone w cieście z winem

Składniki:

- 100 g mąki

- około 125 ml wina różowego półwytrawnego

- 1 jajko

- 4-5 jabłek 

- olej do smażenia