Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Dekorujemy wielkanocny stół.

Bartosz Grabowski
Utworzono: 2013.04.11
Doceń i poleć nas
0
0

Udekorowany na biało stół

W polskich domach Wielkanoc zwykle spędza się przy suto zastawionym stole. Gospodarze chcą jak najlepiej przyjąć gości i pochwalić się dobrym smakiem nie tylko jeśli chodzi o przygotowanie potraw, ale także dekorując jadalnię, a w szczególności stół przy którym będziemy spożywać świąteczne potrawy. Jak stylowo i bez większego wysiłku udekorować stół? Oto kilka prostych sposobów.

 

Dekoracja stołu zwykle zaczyna się od dobrania obrusu oraz serwetek. Jak zwykle na każdą okazję pasuje biały obrus, ale na Wielkanoc możemy wybrać żółty czy zielony obrus, który sprawi, ze stół będzie wyglądał bardziej radośnie i wiosennie. Serwetki powinny pasować do obrusu, na przykład być w tym samym kolorze, ale innym odcieniu. Bardzo ładnie będzie wyglądał na przykład zielony obrus i żółte serwetki. Jeżeli nie chcemy minimalizmu, a stawiamy na bardziej dekoracyjny wariant to wybierzmy zdobiony obrus z motywem wielkanocnym, na przykład wiosennymi kwiatami czy kurczętami. Uwaga, jeżeli obrus na stole jest bardzo kolorowy i wzorzysty wtedy pozostałe dekoracje raczej ograniczajmy do minimum, żeby nie przesadzić z ilością ozdobnych elementów.

 

Wybierz odpowiednie rośliny

Jeżeli chcemy efektownie ozdobić stół możemy się zdecydować na wybranie odpowiedniej kompozycji roślinnej. Na środku stołu możemy postawić niewielki wazon z wiosennymi kwiatami czy gałązkami. Uważajmy jednak aby kompozycja nie była zbyt wielka, bo wtedy będzie przeszkadzać gościom. Wybierzmy także stabilny wazon lub doniczkę. Kwiaty, które doskonale nadają się na świąteczny stół to kolorowe tulipany, żonkile, gałązki forsycji. Wybierając rośliny na stół zrezygnuj tych, które mają silny zapach. Poza tym jeśli chodzi o gałązki bazi na przykład nie wstawiaj ich do wody. Kwitnące bazie silnie pylą i mogą być powodem alergii u osób uczulonych na pyłki.

 

Półmiski też możemy udekorować

Sztuka zdobienia potraw na półmiskach bywa dość trudna i wymaga pewnych umiejętności. Fantazyjnie udekorowane potrawy zachwycą nie tylko smakiem i wyglądem. Jeżeli brakuje nam zdolności do wykonywania wymyślnych ozdób zawsze możemy zdecydować się na kilka „pewniaków”, które zapewnią potrawom dobry wygląd bez większego wysiłku. Możemy na przykład półmisek z wędlinami ozdobić układając pod plasterkami wędliny liście świeżej sałaty. Ciekawie wyglądają także zwinięte w rulonik plasterki szynki z czymś zielonym w środku, na przykład kawałkiem natki pietruszki czy szczypiorku. Najważniejsze to zadbać o to, by na każdym półmisku było coś zielonego. Jajka z majonezem, które pojawiają się na niemalże każdym stole możemy posypać szczypiorkiem i ułożyć na liściach sałaty.

Niektórzy decydują się także na stworzenie całych kompozycji z jajek, na przykład ozdabiają je tak aby przypominały łódeczki czy zwierzęta. Dekoracja półmisków zależy głównie od naszej fantazji pamiętajmy tylko aby do dekoracji używać wyłącznie jadalnych produktów, w końcu tłumaczenie każdemu z gości na co należy uważać przy jedzeniu nie umili atmosfery świątecznego obiadu.

 

 

 

 Udekoruj stół z nami!