Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Danie z pokrzywy

Bartosz Grabowski
Utworzono: 2013.11.08
Doceń i poleć nas
0
0

Danie z pokrzywy

 

Pokrzywa to pospolita roślina ruderalna, zarastająca przydrożne rowy i ugory. Kojarzy się nam raczej nieprzyjemnie, z przykrymi poparzeniami i swędzącymi bąblami, wywołanymi kontaktem z parzącymi włoskami, pokrywającymi jej liście. Jest ona jednak również bardzo pożyteczna dla naszego zdrowia, o czym doskonale wiedzą nasze babki. Co ciekawe, znajduje również zastosowanie w kuchni.

 

 

Niegdyś z pokrzyw przygotowywało się zupę na przednówku. Dziś sporządza się z niej raczej tylko karmę dla zwierząt hodowlanych, choć coraz popularniejsze staje się dodawanie tej rośliny do rozmaitych potraw, a nawet deserów. Trend ten jest bardzo pozytywny, gdyż jest to produkt łatwo dostępny, a także niezwykle wartościowy. Ziele, które chcemy wykorzystać w kuchni wystarczy po prostu zebrać w miejscu niezbyt zanieczyszczonym, z dala od drogi, a następnie opłukać. Tak przygotowane, jeśli chcemy spożyć je na surowo, powinniśmy dodatkowo sparzyć gorącą wodą.

 

 

 

Z pokrzyw możemy między innymi przygotować sos do makaronu. W tym celu zbieramy ok. 40 sztuk tego zioła (tylko szczytowe części), płuczemy je letnią wodą i dość grubo siekamy w rękawiczkach. Po poszatkowaniu już nie parzą i można je dotykać gołą ręką. Następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła roślinnego razem z 1,5 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę i trzema ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebulka się juz zarumieni, wlewamy 3/4 szklani śmietany 30%, a gdy ta zacznie wrzeć, dorzucamy jeszcze 100 g serka topionego i delikatnie mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Gdy sos zgęstnieje, możemy go jeszcze dodatkowo doprawić do smaku i polewamy nim makaron, najlepiej wstążki. Porcja ta przewidziana jest na 200 g makaronu. Smak rewelacyjny, choć trochę oryginalny.